Silvia Viidik • 26. oktoober 2009 kell 21:00

Tallinkit turgutas reisijate arvu kasv

Tallinki 2008/2009 majandusaasta auditeerimata käive oli 12,4 miljardit krooni ehk 0,8 protsenti suurem kui eelmisel majandusaastal. Samas küündis 12 kuu auditeerimata kahjum 128 miljoni kroonini.

ASi Tallink Grupp teatel andsid arengud neljandas kvartalis kindlust, et fundamentaalselt on kontserni ärimudel tugev. "Arvestades üleüldist nõrka makromajanduse situatsiooni, suutis kontsern siiski ületada mitmeid oma eelmise majandusaasta näitajaid. Sellest hoolimata ei ole juhtkond rahul 2008/2009 majandusaasta 12 kuu kogutulemusega. Kuigi mitmetes sektorites on näha paranemist, lisab meid ümbritsev nõrk majanduskeskkond jätkuvalt ka ettenägematuid riske kontserni äritegevusele. Ettevõttes on kõrgendatud tähelepanu kulude kokkuhoiule ning prioriteetsed on vanade laevade müük või rendileandmine," märkis ettevõte börsiteates.

Ettevõtte 2008/2009 majandusaasta 12 kuu finantskulude, maksude ja kulumieelne kasum EBITDA oli 2,1 miljardit krooni, mis on 6 protsenti suurem võrreldes möödunud majandusaasta sama perioodiga. Neljandas kvartalis ulatus EBITDA 1,2 miljardi kroonini, mis on 389 miljonit krooni ehk 51 protsenti suurem kui eelmise majandusaasta neljandas kvartalis. Positiivset mõju EBITDA kasvule neljandas kvartalis avaldas eelmisest aastast madalam kütuse hind ja seeläbi 282 miljoni krooni võrra väiksemad kütusekulud, aga ka erinevad kulude kokkuhoiu meetmed, mida kontsern möödunud 12 kuu jooksul algatas.

Tugevate tulude ning eduka kulude kärpimise tulemusel ületas 496 miljoni kroonine kasum LHV prognoose. Siiski tuleb silmas pidada, et Tallinkil on väga suur laenukoormus kaelas, mis vajab teenindamist, ning järgnevate kvartalite jooksul saame näha, kui suures ulatuses tuleb allahindluskampaaniaid teha ning kas pardakulutused püsivad eelmise aastaga samal tasemel või ei.

Hetkel kuum