4. november 2009 kell 9:40

Äririskide haldaja hindab Eesti ärikeskkonda üsna ebastabiilseks

Äririskide haldamise ettevõte Coface on andnud Eestile reitingu A4 ja see püsib. Möödunud aastal oli reiting A3 ja parima tulemuse, A2 sai Eesti aastal 2007, teatas ettevõte.

Reitingu järgi on Eesti majanduslik-poliitiline väljavaade halvem kui varasematel perioodidel ning ärikeskkond suhteliselt ebastabiilne. Jätkuvalt on võimalikud siinsete ettevõtete maksehäired, kuid nende esinemise arvukus on aktsepteeritaval tasemel.

Coface määrab riikidele reitinguid olenevalt ärikliimast, majanduse arenguperspektiividest ja ettevõtete maksekäitumisest. Coface liigitab riike positiivsetesse ja negatiivsetesse jälgimisnimekirjadesse. Mis tähendab, et riigi majandusele ennustatakse positiivset või negatiivset arengusuunda, viimases on ka Eesti.

Lähiriikidest on Eestiga samasuguse A4 reitingu saanud ka Leedu, Läti reiting on B, mis viitab kehvapoolsele ärikeskkonnale ja maksehäirete tõenäosus on suur. Soome reiting on A2. Eestist paremad reitingud on veel Austrial (A2), Sloveenial (A2), Tšehhil (A2), Slovakkial ja Poolal (A3). Väga heade näitajatega peab Coface näiteks Rootsit, Šveitsi ja Luksemburgi (A1), kuigi on pannud need riigid negatiivsesse jälgimisnimekirja. Venemaa on saanud reitingu C ning Valgevene ja Ukraina D.

Hetkel kuum