Sirje Rank • 19. mai 2010 kell 7:24

Euroopa panganduseliit peab Stockholmis salanõu

Euroopa majanduses on heitlikud ajad ning finantssektor jälle surve all – et olukorda arutada ja eksklusiivselt meelt lahutada koguneb eeloleval nädalavahetusel Stockholmi valitud seltskond Euroopa panganduse tippe, kirjutab Rootsi majandusleht Dagens Industri.

IIEB, Institut International d'Etudes Bancaires, on juba alates 1951. aastast eksisteerinud Euroopa pangajuhtide eksklusiivne klubi, mis toimetab ilma suurema kärata.

Ühingu iga-aastasele kevadkohtumisele on Stockholmi oodata näiteks Deutsche Banki juhti Josef Ackermanni ning Commerzbanki nõukogu esimeest Klaus-Peter Müllerit. Osalevad ka  Société Générale’i juht Frédéric Oudéa, Rothschild & Cie Banque vanempartner parun David de Rothschild, Banco Popolare juht Pier Francesco Saviotti, Danske Banki juht Peter Straarup ning Barclays Banki nõukogu juht Marcus Agius.

Üritusel on Euroopa poliitikute seas kõrge staatus – nii on tavaline, et sellel osalevad ka selle riigi president, peaminister ja rahandusminister, kus üritus aset leiab. Rootsi peaminister Fredrik Reinfeldt jääb siiski tulemata, küll aga osalevad Rootsi rahandusminister Anders Borg ning finantsturgude minister Mats Odell, samuti keskpanga juht Stefan Ingves.

"IIEB on ühendus, millest ei räägita", ütles lehele klubi üks eks-liige, kes oma nime avalikustada ei soovinud. Liikmed valitakse ning see, millest kokku tulles räägitakse, ja milliseid otsuseid tehakse, jääb omavahele.

„Väga vähe on selliseid valdkondi, kus 50 Euroopa suurima firma juhid kaks korda aastas sel moel kokku saavad. Kui see toimuks ehitussektoris, nimetataks seda kartelliks, kuid IIEB-l pole kunagi mingeid probleeme olnud,“ ütles lehele klubi üks teine endine liige.

Ürituse arve maksavad kinni Rootsi pangad SEB, Nordea ja Handelsbanken ning ka IIEB annab oma panuse. Swedbanki juht Michael Wolf klubi liige ei ole.

Ürituse peamine eestvedaja on SEB juht Annika Falkengren ning SEB peamised omanikud – Wallenbergide perekond – on pidulõunaks välja pakkunud oma esindusvilla Stockholmi südames. Pankureid ootavad luksuslikud numbritoad Stockholmi Grand Hotelis ning lisaks nõupidamistele ja konverentsile eksklusiivsed pidulõunad ja kokteiliõhtud muuhulgas Rootsi kuningakoja liikmete osavõtul.

SEB ja Nordea üritust ei kommenteerinud.

Hetkel kuum