Väinu Rozental • 22. mai 2010 kell 11:00

Luik: valitsus, tee midagi!

Praegu, vaiksel suve-eelsel ajal võiks valitsus näiteks kärpida avalikku sektorit või korrastada eripensionide süsteemi, soovitas ärimees Hans H. Luik laupäeval Kuku raadio Keskpäevatunnis.

„Valitsus võiks nüüd midagi ära teha – haldusreformi nad ei tee, sest reform on selle vastu,“ tõdes Luik. „Tehku siis midagi muud – valitsusel on praegu populaarsust küll ja ülegi.“

Luik tõstatas raadiosaates teema seoses sellega, et neljapäevane Äripäev kirjutas pensionireservide kokkukuivamisest ja sotsiaalmaksu alalaekumisest.

„Ma ei ütle seda mitte tigedusest, aga mingid muudatused on tarvis teha,“ ütles Luik pidades silmas sotsiaalmaksu prognoositavat miinust. „Mul on tunne, et me ei suuda enam täissolidaarsust näiteks haiguskindlustuses rakendada. Ei saa enam nii olla, et kui keegi ikka meelega perearsti kolmandast ametlikust hoiatusest hoolimata rikub oma tervist, peab keegi tema suhkru- või maksahaiguse täielikult kinni maksma. See ei saa kaua kesta, siin on tarvis mingi muudatus teha.“

Saatejuht Ainar Ruussaar lõpetas antud teema tõdemusega, et ilmselt lükkavad valimised selle probleemi lahendamise tegelikult edasi. „Ansip on ka öelnud, et järgmise aasta eelarve on tegelikult sama, mis sellel aastal,“ lisas Ruussaar.

Äripäev kirjutas neljapäeval, et riigi pensionivarude riiul on hõre ja et kõige mustema stsenaariumi korral haigutab reservides juba juunis tühjus ja isegi kui tänavune kate leitakse, pole teada, kust tulevad vajaminevad miljardid järgmisel aastal.

„Mai sotsiaalmaksu laekumine jääb mullusele ligi 12 protsendi võrra alla, kokkuvõttes viib see ka kõige optimistlikumate prognooside järgi sotsiaalmaksu laekumise kogumiinuse 1,15 miljardi kroonini, mida on enam kui riik 2010. aasta eelarves ette nägi,“ kirjutas Äripäev.

 

 

Hetkel kuum