7. juuli 2010 kell 18:39

EL: inimesed, töötage kauem!

Täna avaldatud Euroopa Liidu raport kutsub eurooplastest töölisi kindla pensioni nimel töötama kauem.

Euroopa Komisjoni hinnangul peab 27 liikmesriigiga majandusliidu keskmine pensionilemineku iga tõusma praeguselt 60 aastalt 70 eluaastani aastaks 2060, kui töölised ehk maksumaksjad peavad praegusel tasemel pensionäre üleval pidama. Euroopa praegu vananeb, kuna inimeste keskmine eluiga suureneb ning sündinute arv vaikselt kukub, vahendab AP. Hetkel on iga 65aastase inimese kohta neli tööl käivat inimest. Aastaks 2060 võib jääda aga vaid kaks töötavat inimest iga pensionäri kohta.

Juba praegu on asunud valitsused võitlema üha suureneva koormaga riigi eelarvele, tõstes järk-järgult pensionile mineku iga. Sakslastel tõuseb pensioniiga 67 eluaastani alates 2029. aastast ning Hispaania plaanib juba sarnaseid samme. Suurbritannia on isegi veelgi suuremaid samme astumas, nihutades pensionilemineku iga 68. eluaastani.

Ometi pole Euroopa riikide valitsustel kõik nii lihtne kui esmapilgul tunduda võib. Prantsusmaal on tugeva kriitika alla sattunud president Nicolas Sarkozy, üritades läbi suruda reformi, mis tõstaks kohustusliku pensioniea 62 eluuastani, senise 60 asemel. Kreekas on inimesed lausa tänavatele vägivallatsema tulnud riigi plaani vastu tõsta Euroopa üht madalaimat pensionilemineku iga, mis hetkel on 61 aastat.

Euroopa Liit ei ole taotlemas ühtset üleeuroopalist vanusepiiri ning liit omab üsna piiratud võimu tööturu reguleerimisel, mis on eelkõige riikide valitsuste kujundada. Siinkohal näeb EL enda kohustusena tekitada üleliiduline debatt, et takistada tiksuva demograafilise pommi lõhkemist.

Hiljuti avaldatud üleeuroopalisest uuringust selgus, et ligi kolm neljandikku eurooplasi arvab, et pensioni hakkavad nad saama vähem võrreldes sissemaksetega ning on seetõttu sunnitud pensioni edasi lükkama ja raha säästma, et garanteerida mõistlik elustandard ka vanas eas.

Euroopa Ametiühingute Konföderatsiooni (ETUC) sõnul pole „mingeid kindlaid tõendeid“, et tööandjad soovivad vanemaid töötajaid hoida. „Valitsev filosoofia liialt paljude tööandjate seas on, et vanemad töötajad on liialt harjumuspärasuses kinni, suutmata kohaneda muutuva keskkonnaga, ning neid peab innustama töölt varem lahkuma,“ ütles ETUC-i John Monks.

Autor: Fredy-Edwin Esse, California

Hetkel kuum