6. august 2010 kell 16:11

Poola uus president astus ametisse

Täna vannutati parlamendi ees ametisse Poola uus president Bronislaw Komorowski.

Vannutamisel lubas uus president olla ühendavaks jõuks ning töötada tihedalt koos Euroopa liitlastega, kuid kogu tseremooniat varjutas endiselt lennuõnnetus, milles hukkus Komorowski eelkäija ning 95 inimest, vahendab AP.

Hukkunud president Lech Kaczynski ja ülejäänud 95 inimese jaoks peeti minutiline leinaseisak. Hukkunute seas oli mitmeid parlamendiliikmeid, kelle ametikohtadel lebasid nende fotod ning lilled.

Enda esimeses kõnes lubas Komorowski töötada koos valitsuste ja teiste riiklike institutsioonidega, et luua rahvuslikku ühtsustunnet ning moderniseerida Poolat. Presidendi silmis tuleb selleks edendada teadusuuringuid ning parandada tervishoiusüsteemi.

Komorowski lubas toetada heanaaberlike suhete toetamist Venemaaga, kellega on suhted kohati läinud väga teravaks. "Meie regioonis ei saa toimuma mingit stabiilselt arengut ilma Venemaa koostööta," ütles president.

Uue presidendi esimesed ametlikud välisreisid viivad Komorowski Brüsselisse, Pariisi ning Berliini.

Autor: Fredy-Edwin Esse, California

Hetkel kuum