Sirje Rank • 31. august 2010 kell 8:25

Saksamaa tööpuudus väheneb juba üle aasta

Saksamaal on tööpuudus pidevalt vähenenud juba enam kui aasta – augustis veel 17 000 inimese võrra, teatas täna Saksamaa föderaalne tööturuamet.

Kokku on Saksamaal tööta 3,19 miljonit inimest ehk 7,6% tööealisest elanikkonnast, vahendas agentuur Bloomberg.

Tänu ekspordile ja investeeringute kasvule on Saksamaa praegu kogu Euroopa majanduskasvu vedur. Vaikselt hakkab see juba kajastuma ka tarbijahindades, mis tõusid teises kvartalis enam kui kahe aasta kiireimas tempos.

"Saksa tööturg on maailmamajanduses üks väheseid helgeid kohti," ütles Bloombergile Union Investmenti peaökonomist David Milleker.

Teises kvartalis kasvas Saksamaa SKP esimese kvartaliga võrreldes 2,2%, mis on kiireim kasvutempo kahe Saksamaa taasühendamisest. Augustis kerkis Saksamaa äriusalduse indeks kolme aasta kõrgeimale tasemele ning Bundesbank kergitas tänavuse SKP prognoosi 1,9 protsendilt 3%-le.

Saksa firmadest on näiteks Daimler ajutiselt juurde palganud 1800 töölist ning BMW, samuti ajutiselt, 5000 töölist.

Kriisi ajal pidurdas Saksamaa tööpuuduse kasvu lühendatud tööaja programmiga, mida riik omalt poolt rahaliselt toetas. Nüüd hakkab selle programmi tähtsus vähenema, kuna nõudlus töötajate järele kasvab, teatas tööturuamet.

Hetkel kuum