Katre Pilvinski • 17. september 2010 kell 10:17

Riik ja SAS kinnitasid EA müügitehingu

Majandus- ja kommunikatsiooniminister Juhan Parts ja lennunduskontserni SAS asepresident Benny Zakrisson kinnitasid täna Tallinnas lennufirma Estonian Air ostu-müügitehingu.

Tehing jõustub automaatselt pärast seda, kui riigikogu kinnitab selle aasta riigieelarve seaduse muudatuse, millega riik suunab rahandusministeeriumilt majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi valitsemisala eelarvesse 280 miljonit krooni Estonian Airi aktsiakapitali suurendamiseks.

Juhan Partsi sõnul on väga oluline, et riigikogu kiidaks aktsiakapitali suurendamise võimalikult kiiresti heaks. „Me oleme võtnud vastutuse rahvusliku lennukompanii ees ning peame seda täitma,“ lisas ta.

MKMi majandusala asekantsleri Ahti Kuninga sõnul ootavad Estonian Airi ees huvitavad ajad. Ühelt poolt toob majanduse väljavaadete paranemine kaasa lennunduse käibekasvu, teisalt on teada, et lennundusturul käib suur rebimine.

„Hea on tõdeda, et vaatamata SAS-i osaluse vähenemisele Estonian Airis on äriliselt meil tekkinud palju ühishuvisid ja seda kogu Balti turul. Seda on juba näha ka uue liini avamisest Vilniusest,“ lisas Kuningas.

Tehingu kohaselt kasvab Eesti riigi osalus Estonian Airis 90 protsendini ja SAS-ile kuulub edaspidi kümnendik.

Estonian Air ja Kanada lennukitootjaga Bombardier allkirjastasid hiljuti lepingu, mille kohaselt saab Estonian Air esimesed kaks CRJ900NG lennukit 2011. aasta alguses ja kolmanda 2012. aastal. Lepe lennufirma ja lennukitootja vahel oli SAS-i ja riigi tehingu eelduseks.

Estonian Air jätkab senist head koostööd Skandinaavia juhtiva lennufirmaga SAS ja kuulub edaspidigi Star Alliance´i. See võimaldab saada ka edaspidi osa eelistest, mis tulenevad koodi jagamisest Stockholmi, Kopenhaageni ja Oslo lennujaamades ning võimaldavad osa saada SAS-i partnerina tulenevatest soodustustest.

 Cresco teatas oma väljumisest Estonian Airist.

 

Hetkel kuum