Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Katuse puhastus on sügisesse paslik töö

  ASi Toode müügijuht Erki Loigomi sõnul algab katuse puhastamine lehtede-okaste ning muu sodi mahapühkimisest. Ta kinnitab, et seda tuleks teha vähemalt kord aastas, vajadusel aga ka sagedamini. "Kindlasti tuleks jälgida, et puhtaks saaksid raskemad sõlmed, nagu neelukohad, vintskappide ääred ja korstnatagused," rõhutab ta. "Vastasel juhul võib saaste moodustada tsingiga kiiresti lahustuvad ühendid ja kahjustada seeläbi tsingikihti, mis katust korrosiooni eest kaitseb." Loigom märgib ka, et saaste hoiab kahjustatud kohad pidevalt niiskena ning seetõttu võib katus kergesti roostetama hakata.
  Määrdunud kohti võiks pesta sooja vee ja pehme harjaga või siis survepesuri abil. Iseäranis määrdunud kohtade pesuks aga soovitab ta appi võtta pesuained vastavalt tootja kasutusjuhendile.
  "Samuti võib selliseid kohti puhastada lakibensiiniga," ütleb ta. "Kindlasti on oluline pärast pesuaine kasutamist katus ja muud puhastatavad pinnad puhta veega üle loputada, sest muidu võivad kemikaalid kahjustada pinnakatet ja tsingikihti."
  Säästva Renoveerimise Infokeskuse juhataja Tarmo Andre Elvisto sõnul on näiteks puitkatuste puhul paljuski järeleproovimise küsimus, kui suurel määral lihvimist ja survepesu kasutada. "Liiga suur surve võib olla ohtlik, kuid kui palju on liig, seda on raske öelda," tõdeb Elvisto. "Tuleks katsetada tasa ja targu."
  Katust võiks tema sõnul olenevalt selle liigist puhastada ideaalis kaks korda aastas - kevadel ja sügisel. "Eelkõige tuleks puhtaks teha neelukohad ja vihmaveerennid," ütleb ta. "Prahi eemaldamine tugeva harjaga võikski puhastamise puhul olla number üks asi."
  Restaureerijate Ühenduse meister Kalle Kolde kinnitab, et puhastamise vajadus ja sagedus sõltub ka katusest. "Oksad või siis suured, näiteks kastanipuu lehed tuleks katuselt vaatamata selle liigist kindlasti igal sügisel ära koristada," ütleb ta. "Ja kuigi vihmaveerennidesse sageli eriti sisse ei vaadata, võib sinna kergesti sodi koguneda ja tekitada ummistusi, nii et kindlasti peaks ka seda regulaarselt kontrollima."
  Kolde hoiatab kaselehtede eest - need kipuvad plekk-katuse külge kinni jääma ning hakkavad sealt värvikihti maha võtma. "Kaseleht reageerib eelkõige just plekiga, kas ta ka kivikatusele midagi teeb, seda ei oska öelda," märgib Kolde.
  Kivikatuste puhul on Kolde sõnul üheks probleemiks sammal, mis võib seal kergesti vohama hakata. "Selleks puhuks on kauplustes saadaval spetsiaalsed samblaeemaldusvahendid," teab ta. "Neid tuleb siis lihtsalt probleemsele kohale pihustada, lasta veidi aega seista ning siis üle pesta."
  Kui puralkattega katusel värv kooruma kipub, võiks Kolde sõnul abiks olla mõni parendusvärv või aerosool. "Pind tuleks mustusest puhtaks teha ja siis aerosooliga üle pihustada," selgitab ta. "Selle töö juures võiks kindlasti hoolikalt järgida juhendit - päris külma ilmaga ei maksa seda tööd ette võtta."
  Tsinkplekist katuste nägu aga aitab säilitada ammoniaagitaoline plekiparendusaine. "Kui katusele on tekkinud roosteplekid, tehakse need kohad pintsli abil sellega üle," räägib Kolde.
  Ta lisab, et rooste katab hästi ära ka Korrostop-värv. "Plekk-katusel tuleks lihtsalt silma peal hoida ning roostetäpikeste ilmumisel väikesi värviparandusi teha," kinnitab mees.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Olulisemad lood

Ootamatult sügav majanduslangus paneb prognoose ümber tegema
Euroopa Liidu kõige sügavam majanduslangus Eestis ületas analüütikute kartusi ning paneb ümber hindama ka lähiaja prognoose, kuid paar kummalist näitajat annab alust arvata, et äkki korrigeeritakse SKP numbrit tulevikus ülespoole.
Euroopa Liidu kõige sügavam majanduslangus Eestis ületas analüütikute kartusi ning paneb ümber hindama ka lähiaja prognoose, kuid paar kummalist näitajat annab alust arvata, et äkki korrigeeritakse SKP numbrit tulevikus ülespoole.
Tiit Kolde: iga idee, mis tõstab turvatunnet, on kuldaväärt
Tänavune aasta on erakordne – sõda Ukrainas, kõrge inflatsioon, energiakriis ning laiemalt turvalisuse ja toimetulekuga seotud probleemid on ilmsed, samas lahendused niiväga mitte, kirjutab arvamuskonkursi Edukas Eesti toetaja, If Kindlustuse juhatuse liige Tiit Kolde.
Tänavune aasta on erakordne – sõda Ukrainas, kõrge inflatsioon, energiakriis ning laiemalt turvalisuse ja toimetulekuga seotud probleemid on ilmsed, samas lahendused niiväga mitte, kirjutab arvamuskonkursi Edukas Eesti toetaja, If Kindlustuse juhatuse liige Tiit Kolde.
Liisi Kirch: investeerimine on meeskonnasport. Seda on investor Toomase edus tunda
Reaalajas börsiinfo
Suures kahjumis Operaili kaubaveod on tänavu vähenenud poole võrra
Riigile kuuluva raudteevedude ettevõtte Operail kaubamahud on Vene sõja tõttu kokku kuivanud ning kasumi asemel vaatab esimese 9 kuu tulemustest vastu 3,5 miljoni euro suurune kahjum.
Riigile kuuluva raudteevedude ettevõtte Operail kaubamahud on Vene sõja tõttu kokku kuivanud ning kasumi asemel vaatab esimese 9 kuu tulemustest vastu 3,5 miljoni euro suurune kahjum.
Juhtide piiratud aeg teeb värbamise kalliks
Värbaja saab sobivate kandidaatide otsimisel ära teha küll palju tehnilist tööd, kuid ka juhtide panustatud aeg on oluline ja see teeb värbamise kalliks, rääkis Grant Thorntoni personaliteenuste juhtiv nõustaja Airi Neemre saates “Kasvukursil”.
Värbaja saab sobivate kandidaatide otsimisel ära teha küll palju tehnilist tööd, kuid ka juhtide panustatud aeg on oluline ja see teeb värbamise kalliks, rääkis Grant Thorntoni personaliteenuste juhtiv nõustaja Airi Neemre saates “Kasvukursil”.
Fermi Energia astus esimese sammu Ukrainas
Kui kõik kulgeb plaanipäraselt, toodab Fermi Energia 10 aasta pärast Ukrainas elektrit. Koostööleping on sõlmitud ja väikereaktorite tehnoloogiat on Ukrainal põhjust kaaluda küll, ütles hommikuprogrammis Fermi Energia juht Kalev Kallemets.
Kui kõik kulgeb plaanipäraselt, toodab Fermi Energia 10 aasta pärast Ukrainas elektrit. Koostööleping on sõlmitud ja väikereaktorite tehnoloogiat on Ukrainal põhjust kaaluda küll, ütles hommikuprogrammis Fermi Energia juht Kalev Kallemets.
Pevkur tahab ajateenijatele kodulaenu intresside hüvitamist
Eluasemelaenu intresside maksmise võiks riik ajateenistuse ajaks võtta enda peale, samuti soovib kaitseminister Hanno Pevkur, et juhilubadega ajateenijale võiks anda 1000 eurot peo peale.
Eluasemelaenu intresside maksmise võiks riik ajateenistuse ajaks võtta enda peale, samuti soovib kaitseminister Hanno Pevkur, et juhilubadega ajateenijale võiks anda 1000 eurot peo peale.

Olulisemad lood

Kopsaka preemiaga arvamuskonkurss läks taas lahti Edukat Eestit toetab tänavu ka Eesti ükssarvik!
Täna algab Äripäeva veergudel juba 11. korda arvamuskonkurss Edukas Eesti eesmärgiga leida Eestile uusi säravaid edulugusid. Rahalised preemiad eesotsas 10 000eurose peaauhinnaga anname välja tuleva aasta aprillis.
Täna algab Äripäeva veergudel juba 11. korda arvamuskonkurss Edukas Eesti eesmärgiga leida Eestile uusi säravaid edulugusid. Rahalised preemiad eesotsas 10 000eurose peaauhinnaga anname välja tuleva aasta aprillis.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.