Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Hillar Teder tuli O'Key omanikuna peidust välja

    Nüüd, enne suure Vene jaekaubandusfirma börsile viimist, on Teder taas ametlikult tagasi omanike hulgas.
    "Ma olen kogu aeg O'Keys omanik olnud," väidab Teder nüüd. Sama kinnitati ka O'Key pressiosakonnast.
    Et Tederi osalus oli avalikkuse eest peidus, näitab see, et Mani saarel registreeritud kolme O'Key omanikfirma taga olid kuni eelmise aasta 17. detsembrini kolm venelast Dmitri Troitski, Dmitri Koržev ja Boris Voltšek, siis aga liikus üks firma Tederi omandusse.
    Tederi sõnul toimus tema ja Venemaa äripartnerite vahel eelmise aasta lõpus suuremat sorti varajagamine ning ta loovutas 14% oma seni veerandini ulatunud osalusest Venemaa O'Keys, saades vastu kogu Ukraina kinnisvaraarenduse, mida ta seni jagas võrdsetes osades Troitski ja Korževiga.
    Kui Teder on kogu aeg vaikimisi O'Key omanike hulka kuulunud, tekib küsimus, miks oli tarvis vahepeal peitu pugeda. Küsimuse peale, kas Tederi nimi haihtus omanike hulgast pronksiöö tõttu, kuna kahel sündmusel oli vahet vaid mõni kuu, vastas Teder, et kindlasti mitte.
    Ta selgitas, et vara jagamine algas juba 2007. aasta lõpus ja kuna algne plaan oli, et tema loobub O'Key osalusest Ukraina äri saamiseks, taandus ta O'Keyst. Eelmise aasta lõpuks aga oli Ukraina kinnisvara väärtus kriisi tõttu sedavõrd langenud, et vara tükeldamine jättis talle siiski ka 11% O'Key kaubandus- ja kinnisvaraärist Venemaal.
    "Vara jagamine oli pikk ja emotsionaalne protsess. Mõelge, kui raske on jagada kommikoti sisu, kui kõik kommid on erinevad," räägib Teder.
    Venemaa suuruselt kolmas kaubanduskett O'Key viiakse veel enne aasta lõppu Londoni börsile. Osalus O'Keys teeb Hillar Tederist tõenäoliselt Eesti rikkaima inimese. Tederi vara väärtust võib uue info valguses hinnata vähemalt suurusjärku 3-5 miljardit krooni. Samas tuleb nentida, et Tederi tegelikku rikkust on keeruline kokku lüüa, sest O'Key turuväärtuse üle on seni vaid spekuleeritud. Ka tema Ukraina arenduste väärtused on küsimärk.
    Reutersi andmetel on üks IPO korraldajatest VTB Capital hinnanud O'Key Groupi väärtuseks 2,9-3,3 miljardit dollarit (33-37 miljardit krooni), mis tähendaks Tederi osaluse hinnaks 3-4 miljardit krooni.
    Tederi sõnul on Reutersis ilmunud suurusjärk õige. Ta andis mõista, et tänavu võib O'Key käive Venemaal küündida 3 miljardi dollarini. Reuters kirjutas, et firma väärtuse hindamisel on arvestatud eeldusega, et hüpermarketite valdkond kasvab Venemaal 2014. aastaks 34%.
    Tallinna Kaubamaja ühe suuromaniku Jüri Käo sõnul on supermarketite äri puhul üsna tavapärane, et ühe aasta käibe põhjal hinnatakse äri väärtust. Ta tunneb Tederi äriliste saavutuste üle rõõmu ja nendib, et Eestis võib küll kiiresti kasvada, kuid Venemaa kõrval jääb siinne äri siiski väikeseks sipelgaks.
    Teder kutsus 1990ndate lõpus Tallinna Kaubamaja suuromanikke Venemaa jaekaubandusturule investeerima, kuid viimased vastasid eitavalt. "Ma ei kahetse kunagi asju tagantjärele. Need asjad on ka edukad olnud, mis toona valisime. Venemaa turu poole ei vaata meie endiselt," räägib Käo. Ta lisab, et Teder on pealehakkaja ja julge inimene. "Need ärid, mida koos oleme teinud, on kõik hästi sujunud. Venemaal on tal väga ka partneritega vedanud," lausub Käo.
    Tederi äripartnerid on hoidnud madalat profiili, Vene meediast ei õnnestu leida neist ühtki persoonilugu ega lühematki iseloomustust.
    Koržev ja Troitski on Sankt-Peterburgi panga omanikeringis, kus töötab ja on väikeosanik ka Indrek Neivelt. Lisaks omavad meedia andmetel ka automüügiäri ja kiirsöögiketti. Voltšeki rolli O'Keys peeti veel mõned aastad tagasi otsuste tegemisel väikeseks, kuid meedias on ta teistest rohkem pildil. Voltšekile kuuluvat Peterburis autoteeninduse kett. Meeste äridest pole avalikkusel suure tõenäosusega täit ülevaadet, näiteks Teder mainis vara jagamisest rääkides ka investeeringuid vasekaevandusse.
    "Meie ühised ärid on kõik saanud alguse Tallinnast. Oleme saanud pikki aastaid väga hästi läbi, seda on kõik imestanud," räägib Teder. Pikemalt ta oma partnereid siiski iseloomustama ei kipu.
    Ka Äripäeva suhtlus O'Key pressiosakonnaga jääb napiks. Küsimusele, kas oleks võimalik Tederi partneritelt kommentaari saada, tuleb naerune vastus, et selle soovi täitumise tõenäosus on olematu.
    Hillar Teder rääkis, et sarnaselt Venemaa O'Keyga viib ta juba paari aasta pärast börsile oma Ukraina kaubanduskinnisvara arendused.
    Sealse vara väärtuse hindamisega jääb aga ärimees hätta, õigupoolest ei oska ta oma Ukraina arenduste laenukoorma suurustki peast öelda. "Eks börsile viies saab väärtus selgeks, siis saate mulle jälle helistada," ütleb Teder.
    Järgneb telefoniintervjuu Ukrainas viibinud Tederiga.
    Äripäeva andmetel olete Venemaa hüpermarketite keti O'Key omanike hulgas tagasi. Mis Teid tagasi omanikuks tõi?
    Me tegelesime siin vahepeal äri ümberjagamisega oma Venemaa partneritega ja otsustasime niimoodi jagada. Me jagasime erinevad ärid ära ja kellele siis millest mingisugune jupp jäi. Otsustasime nii, et minule jäi seda O'Keyd 11 protsenti.
    Kas Te maksite selle osaluse eest?
    Need vahetamised olid mitterahalised tehingud.
    Vahetasite veel mingisuguseid osalusi?
    Meie saime veel kogu kinnisvaraarenduse Ukrainas.
    Teie, see tähendab siis kes?
    Noh, mina.
    Miks selline vara jagamine toimus? Te ju müüsite enda osaluse Venemaa O'Keys meedia andmetel umbes kolm aastat tagasi maha.
    Ega meedia kõige täpsem alati pole. On mingi hulk ettevõtteid ja mingid lepped omanike vahel.
    Meil oligi selline lepe, et enne kui minnakse börsile, jagatakse kõik osalused ümber, kes mida tahab. Minule on kinnisvaraarendus südamelähedane. Venemaa O'Key on hea ettevõte küll, sealt võib raha saada, aga fun'i ei saa.
    Millised ärilised suhted olid Teil Venemaa partneritega perioodil, mil Te O'Key omanike hulgas polnud?
    See, et mind otseselt Venemaa O'Key omanike hulgas näha ei olnud, ei näita midagi. Meil on hulk ettevõtteid ühe või teise nimel, aga äri tehakse tegelikult ühiselt. Ja tavaliselt enne millegi realiseerimist need omandisuhted korrastatakse. Näiteks olid meil Multoni mahlatehased, kuhu ma tekkisin omanikeringi võib-olla 2-3 kuud enne seda, kui selle äri Coca-Colale maha müüsime, nii et mind ei olnud seal ka näha.
    Omal ajal kirjutati, et oleme O'Keys omanikud vot selliste protsentidega, siis tuli Ukraina äri ja mina liikusin sinna täitsa ära. Samas ei olnud venelaste nimesid kirjas nendes ettevõtetes, millega Ukrainas äri ajasime, kuigi investeerisime koos. Eks see olegi selline, et kuskilt on näha ja kuskilt ei ole… Lõpuks jagatakse neid ettevõtteid nagu jagatakse.
    Kuidas kommenteerite seda, et Venemaa O'Key Group võib olla väärt umbes 3 miljardit dollarit?
    See on õige suurusjärk. Selle hinnaga võib muidugi mängida miljardi dollari ulatuses siia-sinna, olenevalt sellest, kas on arvestatud ka laenukoormust ja kas IPOga kaasatav raha on ka juba ettevõtte väärtuse hulka arvestatud.
    Eks me saame varsti teada, kuidas turg ettevõtet hindab. Kaks panka, Goldman Sachs ja VTB, annavad ettevõttele hinnangu ja lähevad oma hinnangut tutvustama võimalikele investoritele, kes ütlevad, mida nemad asjast arvavad.
    Kas Te olete viimastel aastatel ise olnud Venemaa O'Keys aktiivne?
    Ei ole olnud alates sellest, kui hakkasime 2005. aastal Ukrainas kinnisvara arendama.
    Mis seis nende Ukraina investeeringutega on?
    Minul on seal strateegia olla suurim kaubanduskinnisvara arendaja ja aastal 2012 pista see äri kusagil Londonis jälle börsile. Praegu ei saa veel öelda, et oleme Ukrainas turuliidrid, aga aasta pärast ilmselt oleme. Kaubanduskinnisvara on kõige lollikindlam äri, kui see pole kusagil põllu peal. Mida suuremad keskused, seda kindlam.
    Mis on Teie investeeringute väärtus Ukrainas?
    Ma võin selle järgi öelda, kui palju me oleme Venemaa partneritega ühist raha investeerinud Ukrainasse enne ettevõtete jagamist. See number on kusagil 200 miljonit dollarit (2,2 miljardit krooni - toim) või natuke rohkem, 220-230 miljonit dollarit. Alla selle väärtus kindlasti ei lange, nii hull see asi ei ole, sest me ei ostnud buumi ajal, ostsime mõistliku hinnaga mõistlikke asju. Tegeliku vara väärtuse saame jälle siis teada, kui börsile läheme.
    Rääkige oma äripartneritest. Kus kohtusite?
    Ikka Tallinnas. Need asjad, mida oleme koos teinud, ongi saanud suures osas Tallinnast alguse. Ajasin Ladade äri ja siis kohtusin juhuslikult oma Peterburi partneritega. Nemad käisid siin autosid ostmas. Pärast tuli mahlatööstus, mida sarnaselt autoäriga aitas rahastada Ühispank. Ostsime Tetrapakilt tehnoloogia ja panime Venemaale mahlatehase püsti. Kui tehase maha müüsime oli Venemaal meie turuosa 25 protsenti. Hüpermarketite äri sai ka alguse Eestist.
    Kuidas iseloomustate oma kolme äripartnerit?
    Oleme pikka aega saanud hästi läbi, seda on kõik imestanud. Eks me kõik täiendame üksteist. Arvan, et selles ongi sünergia. Äris on nii, et puutud kokku erinevate valdkondadega ja üks asi hakkab rohkem huvitama kui teine. Siis tekib see, et osa asju tehakse koos ja osa lüüakse lahku.
    Te olete üks Eesti rikkamaid ärimehi. Samas alles hiljuti pani Swedbank Tallinnas sundmüüki Teie ettevõtte hinnalised südalinna kinnistud, sest Te ei maksnud neile laenu tagasi. Miks Te Eestis investoritega nii käitusite?
    Las ma mõtlen natuke. Ma ei oskagi kohe hästi sellele vastata, see vajab mõtlemist…
    (Kõne katkeb ja umbes 10 minuti pärast helistab Teder tagasi ning küsib: kus me pooleli jäime.)
    Küsisin, miks Te Eesti investorite ees ei teenindanud oma laenusid, kuigi olete üks Eesti jõukamaid ärimehi?
    No meil ei olnud nende Tallinna kinnistutega head äriplaani. Milline on müügimeetod, ei oma väga tähtsust, see on juriidiline küsimus. Kui ise lähema viie aasta jooksul ei plaani kusagil peal midagi teha, siis on parem müü maha.
    Swedbank toetas meid mingites Ukraina tehingutes ja andsime need kinnistud tagatiseks. Kui näed, et laenatud raha ei tule piisavas tempos tagasi ja samas tagatisvara endal vaja ei lähe, on mõistlik tagatised maha müüa.
    Mõeldes hiljuti ilmunud Äripäeva rikaste edetabelile, siis Teie vara me alahindasime, võib-olla isegi mitmekordselt?
    Ma ei ole selle peale mõelnud, ma olen sellega rahul, mis hinnatakse. Ajakirjanikel on omad meetodid.
    Reutersi andmeil ulatub Londoni börsile pürgiva O'Key turuväärtus 2,9-3,3 miljardi dollarini. Hind tundub esmapilgul väga kõrge ning paneb arvama, et tõenäoliselt mängitakse peatsel aktsiate avalikul müügil ettevõtte ülikiire kasvu peale. Ettevõtte eelmise aasta käive ulatus 67,9 mld rublani (2,24 mld dollarit), kuid 2010. aasta esimese poolaasta müügi kasvu (21%) põhjal võib oletada, et aasta kogukäive võib ulatuda 2,8 mld dollarini. See näitab, et P/S (hinna/käibe) suhe ületab ühte. Samas näiteks Tallinna Kaubamaja P/S on 0,6 ehk üle 40% soodsam.
    Kui me aga paneme kõrvale Vene jaekaubandushiiu Magniti P/S numbri (1,4), siis on O'Key väärtus üsna realistlik. Magniti P/E suhe on 2009. aasta kasuminumbri põhjal 37, kuid peaks paranema kiire kasumi kasvu tulemusena järgmiseks aastaks 20ni.
    O`Key teenis eelmisel aastal kõigest 724 miljonit rubla (24 miljonit dollarit) kasumit. Kolme miljardi dollarise hinna õigustamiseks võiks aastakasum küündida 3-4 miljardi rubla (90-120 miljonit dollarit) ja puhaskasumi marginaal 4-5% juurde.
    O'Key omakapitali maht oli 2009. aasta lõpus kõigest 7,1 miljardit rubla (0,23 miljardi dollarit) ning varade maht 33,9 miljardit rubla (1,1 miljardit dollarit).
    See näitab, et aktsiate avaliku esmaemissiooniga (IPO) kuulduste põhjal kaasatav 450-500 miljonit dollarit kulub jaeketile marjaks ära ja tugevdab oluliselt ettevõtte kapitalibaasi ja kasvuväljavaateid. Lisaks näitab see, et O'Key tulevastele aktsionäridele müüakse vaid tulevast kasvu, mitte aga varasid.
  • Hetkel kuum
Karmo Tüür: kuriusklikkus saadab ökosurma
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Euribori kasv vähendas EfTENi kasumit
Euroala intressiturgude ja Balti riikide majanduste stabiliseerumise märgid kajastusid ka EfTEN Real Estate Fundi aasta esimese kvartali tegevuses.
Euroala intressiturgude ja Balti riikide majanduste stabiliseerumise märgid kajastusid ka EfTEN Real Estate Fundi aasta esimese kvartali tegevuses.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Eesti üks paremaid juhte: uhke tunnistada, et olen palju vigu teinud “Juhi juttude” värskes saates Annika Arras
"Olen elus nii palju vigu teinud, seda on uhke tunnistada," ütleb saates selle aasta parima juhi konkursi üks finaliste, Miltton New Nordicsi juht Annika Arras. "Mingites asjades läbipõrumine on hädavajalik."
"Olen elus nii palju vigu teinud, seda on uhke tunnistada," ütleb saates selle aasta parima juhi konkursi üks finaliste, Miltton New Nordicsi juht Annika Arras. "Mingites asjades läbipõrumine on hädavajalik."
Karmo Tüür: kuriusklikkus saadab ökosurma
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Tesla plaan keskenduda odavamatele sõidukitele kergitas aktsia hinda
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Raadiohommikus: tippjuhtide värbamine, noorte palk ja börsitulemusi
Neljapäeva hommikuprogrammis tuleb juttu tippjuhtide värbamisest, noorte palgaootusest ning mitme börsifirma tulemustest.
Neljapäeva hommikuprogrammis tuleb juttu tippjuhtide värbamisest, noorte palgaootusest ning mitme börsifirma tulemustest.
SEB kolme kuu kasum kahanes 31 miljoni euroni
SEB Pank teenis tänavu esimeses kvartalis kasumit 31,4 miljonit eurot, samas kui mullu samal ajal ulatus näitaja 50,9 miljonini.
SEB Pank teenis tänavu esimeses kvartalis kasumit 31,4 miljonit eurot, samas kui mullu samal ajal ulatus näitaja 50,9 miljonini.