Väinu Rozental • 10. november 2010 kell 12:45

Lätis inimesed juba naeratavad

Ei saa öelda, et Lätis majanduskriis on otsa saamas, aga kindlasti näitab see number teatud stabiilsust, kommenteeris Rigas Miesnieksi juhatuse esimees Juhan Matt kolmanda kvartali positiivset tulemust.

Läti majandus kasvas tänavu kolmandas kvartalis võrreldes eelmise aasta sama ajaga 2,7 protsendi võrra, vahendas Läti statistikaamet. Tegu oli esimese tõusuga pärast madalseisu. Näiteks eelmise aasta 3. kvartalis langes Läti SKP 19 protsendi võrra.

„Arvan, et kaks-kolm aastat Läti majandus vindub veel edasi, aga ega enam hullemaks ka ei lähe,“ lausus Matt, kes juhib Rakvere Lihakombinaat ASi Läti tütarettevõtet SIA Rigas Miesnieks alates eelmise aasta 1. septembrist. „Kindlasti on täheldatav inimeste teatavat optimismi. Näiteks naeratavat inimest on võimalik juba kohata nädala jooksul. Inimesed on lihtsalt väsinud murejutust.“

Matt tunnistas, et kuna ta ei ole statistikaameti avaldatud numbritesse veel jõudnud süveneda, ei oska ta öelda, tänu millele võis väike majandustõus olla. „Viimasel ajal on siin räägitud heast ekspordikasvust, äkki see oligi põhjuseks,“ lisas Matt.

Oma juhitava ettevõtte positsiooni pidas Matt väga heaks. „Oleme lihatööstussektoris selge turuliider ja turuliidril on reeglina kergem kui teistel,“ rääkis Matt. „Me restruktureerisime masu ajal kõvasti ja see on andnud positiivseid tulemusi. Samas mitmed väiksemad konkurendid on täna pankrotis ja mitmed suuremad konkurendid väga sügavalt probleemide küüsis.“

Mati sõnul on lihatoodete tarbimine võrreldes eelmise aastaga mahuliselt natuke väiksem. „Müügimaht on langenud 4-5 protsendi võrra,“ täpsustas Matt. „Siin võib muidugi olla ka statistiline trikk sees. Inimesed võibolla ostavad lihakaupa rohkem turgudelt, mitte poest. Aga kindlasti on näha, et ostetakse odavamaid tooteid.“

Matt prognoosis Lätis jätkuvat pankrotilainet. „Üha raskemaks läheb neil ettevõtetel, kes tegutsevad vana moodi edasi ja ei võta midagi ette,“ põhjendas Matt. „Eelmisel nädalal tuli uudiseid, et mitu väga tuntud ja prominentset ettevõtjat, näiteks Lido keti omanik, on pankrotistunud. See näitab, et pangad hakkavad vaikselt närvi kaotama. Kui aga pangad hakkavad närvi minema, siis tõmmatakse sellega kaasa palju ettevõtteid. Ja kui vaadata, et Lätis on 27 panka, siis seda ruumi siin on.“

Hetkel kuum