• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Neeme Jõgi: tordi söömise aeg pole Lätis veel kätte jõudnud

  Mina ei arva, et Lätis – nagu ma ei arva, et ka Eestis – on majanduskriis möödas ja et nüüd on pidu meie õuel ning võib hakata jälle odrakaraski asemel torti sööma, ütles Rigas Piensaimnieksi juhatuse esimees Neeme Jõgi.

  „Jah, mingi jõnksakas on Läti majanduses käinud, aga see ei tähenda seda, et nüüd on nina ülespoole keeratud,“ kommenteeris 2007. aasta novembrist Riia piimatööstust juhtinud Jõgi. „Pigem on see langemise pidurdumise jõnksakas.“
  Läti majandus kasvas tänavu kolmandas kvartalis võrreldes eelmise aasta sama ajaga 2,7 protsendi võrra, vahendas Läti statistikaamet. Tegu oli esimese tõusuga pärast madalseisu. Näiteks eelmise aasta 3. kvartalis langes Läti SKP 19 protsendi võrra.
  „Võrreldes 2009. aastaga on ekspordistruktuuris toimunud teatud muutused ehkki maht kui selline ei ole oluliselt kasvanud,“ vastas Jõgi küsimusele, tänu millele võis Läti SKP tänavu kolmandas kvartalis tõusta.
  Läti piimandussektorist rääkides ütles Jõgi, et sektor on tänavu jäänud väga tõsise surve alla ning on selgelt justkui kahe kivi vahel. „Sisendite ehk toorpiima, pakendite ja muu hinnad on tõusnud ning väljamüügihinnad on alanenud,“ põhjendas Jõgi. „Ametlike andmete järgi kasvas piimatoodete tarbimine Lätis tänavu esimeses kvartalis 2,5 protsendi võrra, aga rahalises väärtuses kahanes müük 11 protsendi võrra. Teises kvartalis olid need numbrid 1,8 ja 8,9 ehk trend ikka sama – piimatooteid müüdi rohkem, aga odavamalt.“
  Jõgi sõnul teeb talle Lätis eelkõige muret maksundus. „Läti poliitikud ja riigi funktsionäärid tunnistavad avalikes diskussioonides, et maksete laekumistega on väga tõsiseid probleeme, aga samas ei võeta siin midagi tõsist ette,“ kurtis Jõgi. „Ilmselgelt on Läti majanduskeskkonnas tegemist ebavõrdse konkurentsiga selles mõttes, et on ettevõtteid, kes maksavad makse korrektselt, ja on ettevõtteid, kes ei pea maksude maksmisest suurt midagi.  Üldine põhimõte on Lätis, et tegeldakse nendega, kes maksavad makse ja kellelt on lihtsam makse võtta.“
  Jõgi tõi näiteks enda juhitava ettevõtte. „Me ei ole piimatööstussektoris turuliider, oleme suuruselt kolmandad-neljandad,“ rääkis Jõgi. „Kui ma aga löön ametlike aastaaruannete järgi erinevad maksupositsioonid kokku, siis maksude poolest oleme me julgelt turuliider.“
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Seotud lood

Repliik: et kalli elektri talumise valu meenuks ka soojal suvel
Aastaaegade vaheldumine annab ka Eesti avalikule arvamusele hooajalise iseloomu. Just praegu, kui elektri hind on laes, tuleks küsida, kas mõni korralik tänapäevane tuulepark on tõesti nii talumatu, et sellele tuleb pidevalt rahalist ja poliitilist lõivu maksta, kirjutab Äripäeva arvamustoimetuse juht Neeme Korv.
Aastaaegade vaheldumine annab ka Eesti avalikule arvamusele hooajalise iseloomu. Just praegu, kui elektri hind on laes, tuleks küsida, kas mõni korralik tänapäevane tuulepark on tõesti nii talumatu, et sellele tuleb pidevalt rahalist ja poliitilist lõivu maksta, kirjutab Äripäeva arvamustoimetuse juht Neeme Korv.
Börs: tehnoloogiasektor tõi turgudele suure tõusu
USA suurimad aktsiaindeksid lõpetasid tänase päeva tugeva tõusuga, sest mure koroonaviiruse omikronitüve pärast laabus. Eelkõige osteti tehnoloogiasektori aktsiaid, vahendab Reuters.
USA suurimad aktsiaindeksid lõpetasid tänase päeva tugeva tõusuga, sest mure koroonaviiruse omikronitüve pärast laabus. Eelkõige osteti tehnoloogiasektori aktsiaid, vahendab Reuters.
Euroopa aasta idufirmade seast tõusevad esile Wise ja Wolt
Euroopa idufirmad ja eeskätt tehnoloogiasektorist tõmbavad tänavu raha kokku rekordilised 107 miljardit eurot, mida on aasta varasemast ligikaudu kolm korda rohkem, vahendab CNBC.
Euroopa idufirmad ja eeskätt tehnoloogiasektorist tõmbavad tänavu raha kokku rekordilised 107 miljardit eurot, mida on aasta varasemast ligikaudu kolm korda rohkem, vahendab CNBC.
Omikron jõudis Lätti
Omikroni nimega uus koroonatüvi tuvastati pühapäeval Lätis, vahendab Läti ringhääling LSM.
Omikroni nimega uus koroonatüvi tuvastati pühapäeval Lätis, vahendab Läti ringhääling LSM.