• Jaga lugu:

  Eksport veab majanduse mootorit

  Värskelt avaldatud sisemajanduse koguprodukti tulemus on hea märk ja näitab kokkuvõttes seda, et eksport hakkab tasapisi mootorit käima vedama, kommenteeris majandusteadlane Urmas Varblane. 

  Esialgseil andmeil kasvas Eesti sisemajanduse koguprodukt kolmandas kvartalis eelmise aasta sama ajaga võrreldes 4,7%.
  “4,7 protsendilise kasvu peale võin lühidalt öelda vaid seda, et umbes nii oligi arvata ja minul mingit tohutu üllatust ei ole,” kommenteeris Varblane.
  Kui me vaatame töötleva tööstuse ja ekspordi numbreid, siis need on sel aastal võrreldes eelmise aastaga 20 protsenti paremad, põhjendas ta.
  Nüüd on Varblase sõnul näha ka seda, et tasapisi hakkab sisetarbimine elavduma ja olukord paraneb mitmel rindel. “Alles avaldati turisminäitajad, millest selgub, et nii sise- kui ka välisturism olid väga head ja nii palju turiste pole ka parimatel aegadel Eestis käinud,” rääkis ta.
  Varblase arvates tulevad ka käesoleva aasta IV kvartalis head tulemused, kuna eelmisel aastal oli majanduse seis väga kehv. “ Lisaks hakkavad inimesed eurole ülemineku eel raha kaupadeks vahetama ja arvan, et selle aasta lõpus tuleb erakorralist tarbimist, mis omakorda suurendab sisetarbimist,” rääkis Varblane, kelle sõnul samas ka tohutut kiirendust ei tasu oodata.
  “Meie praeguses seisus olekski normaalne areng, kui suudaksime 4-5% juures kasvada, see oleks jõukohane ja ei tekiks liiga suurt tasakaalustamatust,” arvas ta.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Seotud lood

Tarmo Toiger: millenniumilapsed ei vihka autosid, nad vihkavad diilereid
Uute ja kasutatud autode defitsiit on jõudnud ebanormaalsele tasemele ning sektori müügikasv jätkub; järjest enam suunab automüüki trend, mida veab Y-generatsioon, kirjutab KPMG juhtimiskonsultatsioonide valdkonna juht Tarmo Toiger Äripäeva Infopanga mootorsõidukite müügi aastaraportile antud kommentaaris.
Uute ja kasutatud autode defitsiit on jõudnud ebanormaalsele tasemele ning sektori müügikasv jätkub; järjest enam suunab automüüki trend, mida veab Y-generatsioon, kirjutab KPMG juhtimiskonsultatsioonide valdkonna juht Tarmo Toiger Äripäeva Infopanga mootorsõidukite müügi aastaraportile antud kommentaaris.
USA aktsiaturud lõpetasid börsinädala langusega
Kõik tähtsamad USA börsiindeksid langesid täna, lõpetades suurte tehnoloogiafirmade kvartalitulemuste ja kahe tosina IPO-ga nädala kokkuvõttes miinuses.
Kõik tähtsamad USA börsiindeksid langesid täna, lõpetades suurte tehnoloogiafirmade kvartalitulemuste ja kahe tosina IPO-ga nädala kokkuvõttes miinuses.
Raadiohitid: investori kallis viga ja verelaskmine Hiinas
Sel nädalal kõnetasid Äripäeva raadio kuulajaid kõige enam investeerimisõppetunnid ning kommentaarid värsketele majandusnäitajatele.
Sel nädalal kõnetasid Äripäeva raadio kuulajaid kõige enam investeerimisõppetunnid ning kommentaarid värsketele majandusnäitajatele.
Nutikas andmete kasutamine avab uued võimalused
Igapäevaselt koguneb üha rohkem andmeid ning nendest on saanud üks väärtuslikumaid ressursse. Andmete kasutusvõimalused järjest laienevad ning üheks suunaks on kindlasti inimeste liikuvusmustrite analüüsimine ning selliste andmete tark kasutamine.
Igapäevaselt koguneb üha rohkem andmeid ning nendest on saanud üks väärtuslikumaid ressursse. Andmete kasutusvõimalused järjest laienevad ning üheks suunaks on kindlasti inimeste liikuvusmustrite analüüsimine ning selliste andmete tark kasutamine.