Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Georg Wildegger: Eestis suhtutakse töösse kui hansariigis

    Georg Wildegger näeb Ida-Euroopas maailma õligigantide järgmise turuvõitluse tallermaad - turule, mis seni läbi ajanud peaasjalikult kohaliku, sageli kahtlase kvaliteediga määrdeainetega, hakkab üha enam jõudma moodsat lääne tehnikat. Ja see tehnika vajab aina rohkem ka spetsiaalõlisid ja -määrdeaineid, mida kohalikud tootjad pakkuda ei suuda. Sestap on ka mõistetav suurte õlimüüjate idasuunaline tung.
    Millised on Addinoli ambitsioonid idakaares ja milline koht on nende saavutamises Eesti müügiüksusel?
    Küsimustele vastab Georg Wildegger.
    Külastate regulaarselt kaks korda aastas Eestit. Miks teile siin meeldib ja kuidas te eestlasi hindate?
    Juba siis, kui ma 1992. aastal esimest korda Eestisse tulin, olin siinsete inimeste südamlikkusest, siinsest maastikust ja põhjamaisest valgusest võlutud. Mind pani imestama uskumatu sõbralikkus, millega mind vastu võeti.
    Eestlaste juures hindan nende usinust, lihtsat ja loomulikku olekut, sirgjoonelisust ja annet osata rasketes oludes leida parim võimalik lahendus. Hansariigile omane mentaliteet on siiani säilinud.
    On teil Eestis oma lemmikpaik?
    Mul on üks absoluutne lemmikpaik, kus puhkan vähemalt korra aastas. See on üks väike saar Eestis, kus saab tõeliselt lõõgastuda ja jõudu koguda - see on minu salanipp. Selle saare nime aga ei tahaks ma leheveergudel välja öelda.
    Mida soovitate Eestile ja eestlastele seoses euro tulekuga raskest majandusolukorrast väljumiseks?
    Euro tugevate ja nõrkade külgede üle on viimastel kuudel juba palju arutatud. Sakslasena, kelle riik on minu kurvastuseks eksinud stabiilsuskriteeriumide vastu korduvalt, ei ole ma õigustatud soovitusi andma. Eesti on teinud suuri ja imetlusväärseid jõupingutusi Maastrichti kriteeriumide täitmiseks. Ma võin eestlastele ainult soovida, et nad täidaksid neid kriteeriume järjekindlalt ka tulevikus.
    Seda, millise sotsiaalse draamani viib ebaterve rahanduspoliitika, ei näe me mitte ainult Kreekas. Riigi hea finantsseis on alati õitsva majanduse alus. Euroopa Komisjon on andnud Eestile eurotsooniga liitumiseks rohelise tule. Seda ei tervita me mitte ainult finantstehnilistel põhjustel. Ainult majanduslikult ühtne Euroopa saab olla kestvalt edukas. Eesti peab kuuluma eurotsooni.
    Kuidas on raske majandusolukord Addinolile ja üldse maailma määrdeaineturule mõjunud?
    Praegune majanduskriis on tingitud spekulatiivselt üles puhutud majanduskasvust USAs ja ülemaailmsest krediidiga finantseeritud massispekulatsioonist. Alates 2007. aastast jäid kõigepealt kahjumisse ja tunnistasid end maksejõuetuks rahandussektori ettevõtted. 2008. aasta lõpus jõudsid probleemid reaalmajandusse.
    Maailmamajanduse kriis ei läinud ka meist jälgi jätmata mööda. Siiski, kui määrdeainesektor jäi juba 2008. aasta sügise esimestel kuudel ümmarguselt 30% miinusesse, langes meie käive kõigest 10%. Meie suur eelis seisneb selles, et meil on esmaklassilistest koostööpartneritest koosnev ülemaailmne turustusvõrk. Meie tootevalik on väga hea kombinatsioon mootorsõidukite määrdeainetest ja tööstusmäärdeainetest. Seetõttu ei sõltu me üksikutest tööstusharudest, nagu näiteks autotööstusest.
    Lisaks pakume me suure jõudlusega määrdeaineid ka majandusharudele, mis arenevad edukalt isegi praegusel raskel ajal. Nende hulka kuulub näiteks taastuvenergiavaldkond koos tuuleparkide ja biogaasijaamadega. Neis valdkondades saavutasime isegi 2009. aastal kasvu, mis küündis üle 30%.
    Kas Addinoli viimastel aastatel Eestisse tehtud rahapaigutused on tagantjärele mõeldes olnud õiged?
    Langetame investeerimisotsused pikaajalise mõjuga kriteeriumide alusel. Seejuures toimime sageli antitsükliliselt, investeerides siis, kui kriis on kõige suurem.
    Viimaste aastate areng on tõestanud, et büroo avamine Tallinnas 1999. aastal oli õige samm. Selle otsuse tegime 1998. aasta kriisi ajal. OÜst Addinol Mineralöl Marketing on Tiina Suija juhtimisel saanud üks meie tugevamaid turustusüksusi. Isegi kui viimased kuud polnud üldmajanduslikust seisukohast kerged, olen veendunud, et Ida-Euroopa turud kätkevad endas tulevastel aastatel tohutut potentsiaali. Seetõttu oli Ida-Euroopa keskuse rajamiseks Tartusse 2009. aastal väga hea aeg. Olen veendunud, et Tartu on meie Ida-Euroopa keskuse jaoks just õige koht.
    Milliseid samme astute investeerimisel kontserni laienemiseks edaspidi?
    Investeerime järjekindlalt oma ettevõttesse, et valmistada end tulevikuks ette. Meie tootmiskompleksi territooriumile Saksamaal ostsime juurde 25 000 m2 maad. Seda on meil vaja uute tsisternide paigaldamiseks, ladude ja tootmisliinide rajamiseks. Uute suundadega tootmises ei saavuta me ainult suuremat sõltumatust ja paindlikkust, vaid vähendame märkimisväärselt ka oma kulusid. Lisaks võetakse kasutusele täiendavad tsisternid baasõlide ja manuste ladustamiseks. Esialgu lisandub kaheksa 70 m3 tsisterni. Ajavahemikus 2009-2011 on kavas investeerida umbes 10 miljonit eurot. Ehitus algas juba mitu kuud tagasi.
    Milliseks kujuneb tulevikus energiatootmine?
    Jätkusuutlik majandamine koos energia maksimaalse ärakasutamise ning keskkonna ja ressursside säästmisega on tähtsaim trend, mis järgnevatel aastatel jätkub. Tuulest, veest ja biomassist toodetav energia - see ongi tulevik.
    Kuidas saavad määrdeõlid olla keskkonnasõbralikud?
    Pakume keskkonnatundlikel aladel kasutamiseks spetsiaalseid biolagunevaid määrdeaineid. Hoolimata sellest saab igaüks aidata keskkonna säästmisele kaasa määrdeaine õige valimise ja kasutamise ning vana õli korrektse käitlemisega. Võimalikult pika kasutuseaga kõrgkvaliteetsed tooted, mis vähendavad energiakulu ja/või heitmeid, muutuvad seejuures üha tähtsamaks.
    Just sellistest jätkusuutlikkuse boonusega määrdeainetest on mõningad meie tootevalikus olemas. Need ei piirdu aga ainult tööstustoodetega. Siia kuuluvad ka näiteks mootoriõlid, mis sisaldavad väga väikses koguses sulfaattuhka, fosforit ja väävlit ning aitavad vähendada sõidukite heitgaaside emissiooni.
    Miks on innovatsiooniga tegelemine ettevõtte jaoks tähtis?
    Innovatsioon on meie jaoks ülioluline. Ainult siis, kui oleme teistest sammukese ees, tunneme õigel ajal ära uued trendid ja reageerime vastavalt, saadab meid pikaajaline edu.
    Teadus- ja arendustegevus koos rakendustehnikaga on meie ettevõttes väga tähtsal kohal. Addinoli Leunas asuva teedrajava labori varustusse kuulub moodsaim seadmestik ning nii analüütilisi kui ka tehnilisi katseid võimaldav aparatuur. Kvalifitseeritud laborispetsialistide meeskond töötab välja Addinoli innovaatilisi tooteid. Uute toodete arendamisse investeeritakse ümmarguselt neli protsenti aastasest käibest.
    Millised on teie ettevõtte viimased innovaatilised saavutused?
    Põhimõtteliselt arendame kõiki innovaatilisi tooteid meie enda laboris. Kõiki meie suure jõudlusega määrdeaineid toodetakse ja pakendatakse Leunas. Nii on meil võimalik kiiresti ja paindlikult reageerida turu nõudlusele.
    Praegu oleme välja tulnud uue gaasimootoriõliga spetsiaalselt mikrokoostootmisseadmetele, mis muutuvad järgnevatel aastatel koduste majapidamiste varustamisel elektri ja soojusega üha populaarsemaks. Uuendusliku hüdroõliga on võimalik statsionaarsete hüdrosüsteemide (näiteks survevalumasinad) energia kulu vähendada tõestatult ligi 5%.
    Millisena näete Addinoli kümne aasta pärast?
    Panustame jätkuvalt soliidsesse ja kvaliteedile orienteeritud kasvu igas valdkonnas. Seejuures hakkavad järjest tähtsamat roll mängima pika kasutuseaga suure jõudlusega määrdeained. Tugevdame oma positsiooni taastuvenergiavaldkonnas, seda loomulikult ka Balti riikides.
    Millised on Teie väärtushinnangud ja põhimõtted äris?
    Meie kõigi eesmärk on pakkuda klientidele suure jõudlusega määrdeainete näol optimaalset lahendust nende määrdetehnilisteks vajadusteks. Seejuures paneme eriti suurt rõhku püsivate koostöösuhete loomisele klientidega.
    Need suhted ei sõltu mitte ainult meie toodete kvaliteedist, vaid iseäranis ka meie isiklikust tööst ja panusest. Maksimaalne kvaliteet, ausameelsus, klientide vajaduste mõistmine ja tegutsemistahe. Meie põhifilosoofia on, et mõlemad koostööpartnerid peavad saama usaldusväärsest koostööst pikaajalist kasu. Vastupidi mõnele börsil noteeritud ettevõttele ei viljele me lühiajalist kvartalikeskset mõtlemist.
    Kuidas olete saavutanud tulemused rohelise energia valdkonnas ja kuidas kavatsete positsiooni hoida?
    Mõtleme jooksvalt sellele, millised võiksid olla järgmised trendid. Juba rohkem kui kümme aastat tagasi võtsime ühendust gaasimootorite ja tuulegeneraatorite tootjatega. Täpselt nii nagu me praegu võtsime ühendust uute mikrokoostootmisseadmete tootjatega.
    Teeme kõik, et algusest peale juures olla ja arendada oma määrdeaineid kooskõlas mootoritootjate vajadustega. Nii saavad alguse tugevad sidemed, innovaatilised tooted ja lisaväärtus kliendile.
    Olete finantsinimene, aga milline juht te olete?
    Tean, milline suur vastutus mu õlul on. Ma ei vaata Addinoli puhtalt ettevõttena. Addinoli taga seisavad töötajad, partnerid, kliendid. Inimene on igas mõttes esikohal. Me kõik sõltume üksteisest. Üksinda ei ole keegi võimeline palju ära tegema.
    Jalgpallifännina tean, et tulemus oleneb meeskonnast, kuid tähtsates situatsioonides loomulikult ka kaptenist.
    Kui nii võtta, siis tunnen end Addinoli meeskonna kaptenina. Minu jaoks on tähtis, et omavaheline suhtlus oleks avatud ja viisakas. Enamik otsustest langetatakse meeskonnana. Igaüks meist seisab meie Addinoli taga.
  • Hetkel kuum
Raivo Vare Ukraina sõja majandusblogi: USA abipakett – kaua tehtud, aga kas ka kaunikene?
Pikalt viibinud USA abipakett Ukrainale koos teiste riikide osutatava abiga peaks ukrainlastel aitama aasta lõpuni sõjaliselt vastu pidada, kuid järgmise aastaga on seis segane, kirjutab vaatleja Raivo Vare oma sõjablogi 35. sissekandes.
Pikalt viibinud USA abipakett Ukrainale koos teiste riikide osutatava abiga peaks ukrainlastel aitama aasta lõpuni sõjaliselt vastu pidada, kuid järgmise aastaga on seis segane, kirjutab vaatleja Raivo Vare oma sõjablogi 35. sissekandes.
Hoolimata Boeingu äparduste jadast jäävad investorid lennukitootjale truuks
Ehkki Boeing on üle elanud mitmeid õnnetusi ning süüdistusi, jätkub lennukitootjal Wall Streetil üllatavaid palju toetajaid, kirjutab Bloomberg.
Ehkki Boeing on üle elanud mitmeid õnnetusi ning süüdistusi, jätkub lennukitootjal Wall Streetil üllatavaid palju toetajaid, kirjutab Bloomberg.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Eesti üks paremaid juhte: uhke tunnistada, et olen palju vigu teinud “Juhi juttude” värskes saates Annika Arras
"Olen elus nii palju vigu teinud, seda on uhke tunnistada," ütleb saates selle aasta parima juhi konkursi üks finaliste, Miltton New Nordicsi juht Annika Arras. "Mingites asjades läbipõrumine on hädavajalik."
"Olen elus nii palju vigu teinud, seda on uhke tunnistada," ütleb saates selle aasta parima juhi konkursi üks finaliste, Miltton New Nordicsi juht Annika Arras. "Mingites asjades läbipõrumine on hädavajalik."
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
General Motorsi esimene kvartal ületas kõiki prognoose
Autotootja General Motors avalikustas täna tugevad esimese kvartali tulemused, mis ületasid analüütikute prognoose. Lisaks ootavad nad aasta lõpuks suurt kasvu elektriautoturul.
Autotootja General Motors avalikustas täna tugevad esimese kvartali tulemused, mis ületasid analüütikute prognoose. Lisaks ootavad nad aasta lõpuks suurt kasvu elektriautoturul.
SEB kolme kuu kasum kahanes 31 miljoni euroni
SEB Pank teenis tänavu esimeses kvartalis kasumit 31,4 miljonit eurot, samas kui mullu samal ajal ulatus näitaja 50,9 miljonini.
SEB Pank teenis tänavu esimeses kvartalis kasumit 31,4 miljonit eurot, samas kui mullu samal ajal ulatus näitaja 50,9 miljonini.
Saksamaa kubiseb Vene ja Hiina spioonidest Värske Globaalne briifing
Berliini “kolmanda tee” tõetund. Lisaks: grusiinid ja ungarlased võitlevad putinistide vastu, maailm võidurelvastub ja TikTok saab päitsed pähe.
Berliini “kolmanda tee” tõetund. Lisaks: grusiinid ja ungarlased võitlevad putinistide vastu, maailm võidurelvastub ja TikTok saab päitsed pähe.