Artikkel
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  EAS aitab ettevõtjad kosmosesse

  EASil valmis juhendmaterjal Eesti ettevõtjatele, kes soovivad kaasa lüüa Euroopa Kosmoseagentuuri (ESA) tehnoloogiahangetes.

  Juhendmaterjal valmis EASi ja innovatsioonibüroo Invent Baltics koostöös ning Euroopa Liidu Sotsiaalfondi rahastamisel, teatas EAS.
  EASi innovatsioonidivisjoni direktori Ilmar Pralla sõnul pööravad Eesti ettevõtjad üha enam tähelepanu kosmosetehnoloogiatele ja nende maapealsetele rakendustele. „Septembris ESAga sõlmitud leping annab Eesti ettevõtetele ning teaduasutustele reaalsed võimalused osaleda kosmosevaldkonna hangetes, mille kogumaht küünib miljoni euroni aastas,“ ütles Pralla. „Et aidata ettevõtjatel ja teadusasutustel end kurssi viia kosmosetehnoloogia rakendustega, on EAS korraldanud Põhja- ja Baltimaade suurima kosmosekonverentsi ning õppereise ESA keskustesse, samuti Itaalia, Saksamaa ja Suurbritannia kosmoseagentuuridesse ning -ettevõtetesse. Kaardistatud on kosmosevaldkonna võimalikud ärimudelid ning nö Eesti kosmosemaastik. Kõik need teemad sisalduvad vastvalminud juhendmaterjalis, mis annab meie ettevõtjatele selged teetähised, kuidas kosmosevaldkonna hangetes jalg ukse vahele saada ning kõrgtehnoloogilises arendustöös osaleda.“
  Kosmoseprojekti 2009 – 2010 raames valminud juhendmaterjal sisaldab kosmoseturgude, valdkonna tuleviku ärimudelite ning Eesti hetkeolukorra analüüse, Euroopa kosmosesektori tipptegijate ettekandeid maikuus Tallinnas peetud konverentsil „Space Downstream Services 2010“, Eesti ettevõtjatele korraldatud kosmoseteemaliste õppereiside kokkuvõtteid ning muid õppematerjale. Juhendmaterjali saab EASI veebilehelt (Space programme 2009-2010 materials) või EASi kontorist CD kujul.
  Koostöö ESA ja Eesti vahel sai alguse 2007. aasta juunis kosmosekoostöö kokkuleppe sõlmimisega. Järgneval aastal läbi viidud Eesti ettevõtete tehnoloogiaaudit tunnustas Eesti firmade tehnoloogilist võimekust. Üha kasvav huvi kosmosevaldkonna vastu päädis 2009. aasta novembris Euroopa koostööriigi kokkuleppe sõlmisega. Tänavu septembris allkirjastatud leping lõi võimaluse alustada juba reaalsete kosmosevaldkonna projektidega. Lepinguga anti avalöök 12-le Eestist pärit arendus- ja tehnoloogiaprojektile. Lisaks on Eesti võtnud endale eesmärgiks saada 2015. aastal ESA täisliikmeks.
  EAS täidab Euroopa Kosmoseagentuuriga sõlmitud koostöölepete täideviivat rolli Eestis ning esindab kodumaiste ettevõtjate huve Rahvusvahelises Astronautika Föderatsioonis (IAF). EASi innovatsioonidivisjoni ülesandeks on aidata Eesti ettevõtjatel osaleda rahvusvahelistes kosmoseprojektides ning hankida firmadele valdkondlikku erialast infot ja väliskontakte.
 • Hetkel kuum
Otto Pukk: millises kodus saab olla armastus, kui pole võimalik külmkappi toiduga täita
Miks hetkel, kui meie majandus on põhja katsumas, tegeleb valitsus järjest n-ö mittemaksvate valimislubaduste või muude kõrvaltegevustega, küsib praegu Eesti poliitikas toimuva kohta Eesti Elektroonikatööstuse Liidu volikogu esimees ja Incapi elektroonikatootmise rahvusvahelise grupi president Otto Pukk.
Miks hetkel, kui meie majandus on põhja katsumas, tegeleb valitsus järjest n-ö mittemaksvate valimislubaduste või muude kõrvaltegevustega, küsib praegu Eesti poliitikas toimuva kohta Eesti Elektroonikatööstuse Liidu volikogu esimees ja Incapi elektroonikatootmise rahvusvahelise grupi president Otto Pukk.
Ettevõtja: öeldakse, et alandage hindu. Mille arvel?!
Miks on hinnad kõrged? Sest intressid, inflatsioon ja tarbekaupade omahinnad ei lange, palgasurve ning sõjast tingitud majanduslangus ei ole kadunud, kirjutab ettevõtja, OÜ Keil M.A. juhatuse liige Andres Mängel vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
Miks on hinnad kõrged? Sest intressid, inflatsioon ja tarbekaupade omahinnad ei lange, palgasurve ning sõjast tingitud majanduslangus ei ole kadunud, kirjutab ettevõtja, OÜ Keil M.A. juhatuse liige Andres Mängel vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
USA mai tööturu raport kergitas võimalust uueks intressimäära tõstmiseks
USA tööturg on mais püsinud oodatust paremas seisus ning kuuga kasvas töökohtade arv oodatust enam, millele aktsiaturud reageerisid ka tõusuga.
USA tööturg on mais püsinud oodatust paremas seisus ning kuuga kasvas töökohtade arv oodatust enam, millele aktsiaturud reageerisid ka tõusuga.
Reaalajas börsiinfo
Äri Eestimaal: Ida-Viru õlu kolib plekkpurki ja sihib välismaad
Koroonakriisis tekkinud raskuste tõttu on Purtse pruulikoda otsinud uusi eksporditurge ning käesoleval aastal on juba leitud kliente nii Itaaliast, Prantsusmaalt kui ka Bulgaariast. Ukraina sõja tõttu tekkinud kriis pani käsitööõlletootja aga vahetama isikupärase kujuga pudelid plekkpurkide vastu.
Koroonakriisis tekkinud raskuste tõttu on Purtse pruulikoda otsinud uusi eksporditurge ning käesoleval aastal on juba leitud kliente nii Itaaliast, Prantsusmaalt kui ka Bulgaariast. Ukraina sõja tõttu tekkinud kriis pani käsitööõlletootja aga vahetama isikupärase kujuga pudelid plekkpurkide vastu.
Uuring: onupojapoliitikat küll märgatakse, ent vilet puhuda ei söandata
Värske Eesti ja Põhjamaade ärieetika uuringu tulemused näitavad, et ebaeetilist käitumist on meilgi hakatud rohkem märkama ja sellesse ka sekkuma, ent vihjet anda ikkagi kardetakse, kirjutavad Merle Ojasoo ja Anne Reino ühingust Korruptsioonivaba Eesti.
Värske Eesti ja Põhjamaade ärieetika uuringu tulemused näitavad, et ebaeetilist käitumist on meilgi hakatud rohkem märkama ja sellesse ka sekkuma, ent vihjet anda ikkagi kardetakse, kirjutavad Merle Ojasoo ja Anne Reino ühingust Korruptsioonivaba Eesti.
Uued vastutustundlikud ettevõtted teada. Kes sai kulla, hõbeda või pronksi?
Vastutustundliku Ettevõtluse Foorum tunnustas tänavu 49 Eestis tegutsevat ettevõtet, avalikku organisatsiooni ja mittetulundusühingut, kes hoolivad ümbritsevast ning soovivad panustada ühiskonda rohkemgi, kui seadus nõuab.
Vastutustundliku Ettevõtluse Foorum tunnustas tänavu 49 Eestis tegutsevat ettevõtet, avalikku organisatsiooni ja mittetulundusühingut, kes hoolivad ümbritsevast ning soovivad panustada ühiskonda rohkemgi, kui seadus nõuab.
Leedu moodne hiigelfirma maksis ka hiigeldividendi – kõvasti üle miljardi
Vilniuse biotehnoloogiaettevõte Thermo Fisher Scientific Baltics maksis aktsionäridele dividendiks 1,61 miljardit eurot. Pärast seda jäi ettevõtte jaotamata kasumiks veel 615 miljonit eurot, kirjutab Leedu ärileht Verslo Žinios.
Vilniuse biotehnoloogiaettevõte Thermo Fisher Scientific Baltics maksis aktsionäridele dividendiks 1,61 miljardit eurot. Pärast seda jäi ettevõtte jaotamata kasumiks veel 615 miljonit eurot, kirjutab Leedu ärileht Verslo Žinios.
Luhtunud lootus Briti turule: langus ehituses sunnib Aseri tellisetootmist sulgema Lisatud vallavanema kommentaar: riigijuhid suretavad ettevõtlust
Aseri tellisetehase tootmismaht on kukkunud ligi 80 protsenti, mistõttu tuleb Wienerberger ASil panna augusti lõpus kinni tootmise põhiliin ja koondada umbes pooled töötajad, rääkis ettevõtte tegevjuht Margus Puusepp.
Aseri tellisetehase tootmismaht on kukkunud ligi 80 protsenti, mistõttu tuleb Wienerberger ASil panna augusti lõpus kinni tootmise põhiliin ja koondada umbes pooled töötajad, rääkis ettevõtte tegevjuht Margus Puusepp.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.