• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  EAS aitab ettevõtjad kosmosesse

  EASil valmis juhendmaterjal Eesti ettevõtjatele, kes soovivad kaasa lüüa Euroopa Kosmoseagentuuri (ESA) tehnoloogiahangetes.

  Juhendmaterjal valmis EASi ja innovatsioonibüroo Invent Baltics koostöös ning Euroopa Liidu Sotsiaalfondi rahastamisel, teatas EAS.
  EASi innovatsioonidivisjoni direktori Ilmar Pralla sõnul pööravad Eesti ettevõtjad üha enam tähelepanu kosmosetehnoloogiatele ja nende maapealsetele rakendustele. „Septembris ESAga sõlmitud leping annab Eesti ettevõtetele ning teaduasutustele reaalsed võimalused osaleda kosmosevaldkonna hangetes, mille kogumaht küünib miljoni euroni aastas,“ ütles Pralla. „Et aidata ettevõtjatel ja teadusasutustel end kurssi viia kosmosetehnoloogia rakendustega, on EAS korraldanud Põhja- ja Baltimaade suurima kosmosekonverentsi ning õppereise ESA keskustesse, samuti Itaalia, Saksamaa ja Suurbritannia kosmoseagentuuridesse ning -ettevõtetesse. Kaardistatud on kosmosevaldkonna võimalikud ärimudelid ning nö Eesti kosmosemaastik. Kõik need teemad sisalduvad vastvalminud juhendmaterjalis, mis annab meie ettevõtjatele selged teetähised, kuidas kosmosevaldkonna hangetes jalg ukse vahele saada ning kõrgtehnoloogilises arendustöös osaleda.“
  Kosmoseprojekti 2009 – 2010 raames valminud juhendmaterjal sisaldab kosmoseturgude, valdkonna tuleviku ärimudelite ning Eesti hetkeolukorra analüüse, Euroopa kosmosesektori tipptegijate ettekandeid maikuus Tallinnas peetud konverentsil „Space Downstream Services 2010“, Eesti ettevõtjatele korraldatud kosmoseteemaliste õppereiside kokkuvõtteid ning muid õppematerjale. Juhendmaterjali saab EASI veebilehelt (Space programme 2009-2010 materials) või EASi kontorist CD kujul.
  Koostöö ESA ja Eesti vahel sai alguse 2007. aasta juunis kosmosekoostöö kokkuleppe sõlmimisega. Järgneval aastal läbi viidud Eesti ettevõtete tehnoloogiaaudit tunnustas Eesti firmade tehnoloogilist võimekust. Üha kasvav huvi kosmosevaldkonna vastu päädis 2009. aasta novembris Euroopa koostööriigi kokkuleppe sõlmisega. Tänavu septembris allkirjastatud leping lõi võimaluse alustada juba reaalsete kosmosevaldkonna projektidega. Lepinguga anti avalöök 12-le Eestist pärit arendus- ja tehnoloogiaprojektile. Lisaks on Eesti võtnud endale eesmärgiks saada 2015. aastal ESA täisliikmeks.
  EAS täidab Euroopa Kosmoseagentuuriga sõlmitud koostöölepete täideviivat rolli Eestis ning esindab kodumaiste ettevõtjate huve Rahvusvahelises Astronautika Föderatsioonis (IAF). EASi innovatsioonidivisjoni ülesandeks on aidata Eesti ettevõtjatel osaleda rahvusvahelistes kosmoseprojektides ning hankida firmadele valdkondlikku erialast infot ja väliskontakte.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Egle Heinsar: edukas Eesti algab vaesteta ühiskonnast – 220 eurot kuus kõige haavatavamatele
Tõeliselt edukas riik saame olla alles siis, kui meil pole vaeseid. Kui me ei jõua teha tervet kodanikupalka, tehkem sellest veerandki – kõige haavatavamale ühiskonnakihile, kirjutab sotsiaaldemokraat Egle Heinsar arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Tõeliselt edukas riik saame olla alles siis, kui meil pole vaeseid. Kui me ei jõua teha tervet kodanikupalka, tehkem sellest veerandki – kõige haavatavamale ühiskonnakihile, kirjutab sotsiaaldemokraat Egle Heinsar arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
USA börsinädala lõpetas tehnoloogiaaktsiate müügilaine
Täna langesid kõik suuremad USA aktsiaindeksid, enim tehnoloogiaaktsiate liikumisi kajastav Nasdaqi liitindeks.
Täna langesid kõik suuremad USA aktsiaindeksid, enim tehnoloogiaaktsiate liikumisi kajastav Nasdaqi liitindeks.
Tahe Outdoors suurendas kahjumit
Spordivarustuse tootja Tahe Outdoors kasvatas läinud aastal küll käivet, ent samas paisus ka kahjum.
Spordivarustuse tootja Tahe Outdoors kasvatas läinud aastal küll käivet, ent samas paisus ka kahjum.
20 aastat Elisat juhtinud Sami Seppänen lahkub ametist Lisatud Seppäneni kommentaar!
Elisa Eesti AS tegevjuhi ja juhatuse esimehena alustas 1. detsembril 2021 Andrus Hiiepuu. Teatepulga andis Hiiepuule üle Sami Seppänen, kes on Elisat juhtinud üle 20 aasta.
Elisa Eesti AS tegevjuhi ja juhatuse esimehena alustas 1. detsembril 2021 Andrus Hiiepuu. Teatepulga andis Hiiepuule üle Sami Seppänen, kes on Elisat juhtinud üle 20 aasta.