Rait Rebane • 31. detsember 2010 kell 11:57

Börs: Aasta viimane eelkauplemine näitab langust

Ühendriikide aktsiaturg võttis aasta viimasel eelkauplemisel suuna allapoole, kuid see ei heiduta investoreid  kuna turu jaoks on olnud hea aasta ning veel parem detsember.

Vaatamata sellele, et aktsiaturul on täna tööpäev, on palju investorid juba sulgenud oma portfellid ning tähistavad järjekordset head aastat. Dow on aastaga kerkinud 11 protsenti, S&P ligi 13 protsenti ja Nasdaq 18 protsenti. Täna alustasid Dow Jonesi, S&P ja Nasdaqi futuurid 2010. aasta viimast kauplemissessiooni langusega.

Aasta alguses sai Wall Street hea stardi, kuid peagi  päevakorda kerkinud Euroopa võlaprobleemid hakkasid turgu alla poole suruma. Samuti mõjus börsile negatiivselt USA majanduse aeglane taastumine, eriti töötuse aeglane vähenemine ning kinnisvarasektori madalseis.

6. mai „Flash Crash”, kui Dow tööstuskeskmine kukkus pea 1000 punkti mõne minutiga, andis tugeva hoobi investorite kindlusele ning tulevikuväljavaadetele.

Kuid investoritele tõi kindlust Föderaalreservi juhi Ben Bernanke üles astumine augusti lõpus, kus mees kinnitas, et Keskpank teeb kõik, majandus ei pööraks taas langusele. Lubadus tõi turule stabiilsust ning sellest ajast saadik on aktsiad ka tõusu näidanud.

 

Hetkel kuum