Eesti Pank hakkab müüma bimetallist meenemünti

Romet Kreek 21. jaanuar 2011, 11:09

Eesti Pank müüb uusi meenemünte alates esmaspäevast, 24. jaanuarist.

Sarjas on 10-eurone teemantaplikatsiooniga hõbedast münt ja 20-eurone bimetallist meenemünt. Samas esitletakse mündivoldikut, milles on käibel olevad Eesti euromündid.

Algse suure ostuhuvi tõttu toimub uute meenemüntide ja mündivoldiku müük Eesti Panga Iseseisvussaalis esmaspäeval kell 12.00-15.00. Samal ajal hakatakse uusi tooteid müüma ka e-poes. Alates kolmapäevast, 26. jaanuarist saab meenemünte soetada Eesti Panga muuseumist selle tavapärastel lahtiolekuaegadel.
  

Eesti Pank laseb välja 20-eurone kullast ja hõbedast bimetallist meenemündi, mis kannab nime „Eesti liitumine“. Kujundaja on meenemündil kujutanud ühisraha süsteemi hammasratastest koosneva kellavärgina. Mündi tagaküljel on ka mündi nimiväärtus „€ 20“. Mündi esiküljel on vaba käega kujundatud Eesti Vabariigi riigivapp, mis sümboliseerib Eestit liikumises ja arengus. Samuti on esiküljel sõnad „EESTI VABARIIK“ ja väljalaskeaasta 2011. Mündi servale on vermitud sulami tähis Ag 999,9 ja Au 999,9. Bimetallist meenemündi on kujundanud Priit Pärn. Puhtast hõbedast (Ag 999,9) ja kullast (Au 999,9) proof kvaliteediga meenemünt kaalub 14,6 grammi ja selle läbimõõt on 27,25 mm. Müntide tiraaž on 10 000 ja mündi maksumus on 350 eurot.

10-eurone hõbedast meenemünt on teemantaplikatsiooniga ja kannab nime „Eesti tulevik“. Mündil on kujutatud Eesti sinise taeva taustal tantsimas kaerajaani eesti rahvuseepose kangelane Kalevipoeg ja eesti rahvapärimuse tegelane Vanapagan. Mündi tagaküljel on ka mündi nimiväärtus „€ 10“. Hõbemündi esiküljel on Eesti Vabariigi riigivapp, sõnad „EESTI VABARIIK“ ja väljalaskeaasta 2011. Hõbedast meenemündi on kujundanud skulptor Simson von Seakyl. Puhtast hõbedast (Ag 999,9) proof kvaliteediga meenemünt kaalub  28,8 grammi ja selle läbimõõt on 38,61 mm. Müntide tiraaž on 30 000 ja mündi maksumus on 40 eurot.

Meenemüntide sarja on võimalik osta ka karbis komplektina hinnaga 440 eurot. Meenemündid on vermitud Soome Rahapajas.

Samas esitletakse ka Eesti euromüntide voldikut, milles on kaheksa käibel olevat Eesti euromünti ehk igast nimiväärtusest üks münt. Eesti loodust kujutava voldiku on kujundanud kunstnikud Tiiu Pirsko ja Mati Veermets. Mündivoldiku hind on 15 eurot.
 
Üks ostja võib osta kuni 5 üksikut münti, kuni 3 mündikomplekti ja kuni 10 euromüntide voldikut.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. January 2011, 12:27

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing