LHV: eufooria asendub Tallinnas müügipaanikaga

Raivo Sormunen 15. märts 2011, 12:01

LHV maaklertegevuse juhi Alo Vallikivi sõnul oli teisipäeval Tallinna börs liikumas sarnaselt teistele turgudele. Eufooria aeg on läbi ning hindade sisse on hakatud hindama riskifaktorit.

„Turud ei ole kunagi puhtalt fundamentaalsetele näitajatele toetuvad ning positiivne emotsionaalsus on asendumas murega ning osaliselt ka juba müügipaanikaga,“ märkis Vallikivi.

Tallinna börsindeks OMXT oli täna kella 11:50 langenud 4,4%, tasemeni 686,57 punkti.

Maaklertegevuse juht ei soovita pikaajalistel investoritel väga muretseda, küll aga soovitaks lühiajalised positsioonid kriitilise pilguga üle vaadata. „Riskihuvi on globaalselt kindlasti vähenemas ning vähemalt esialgu tundub, et Jaapani katastroofi suurus ei ole veel aktsiate hindades täielikult kajastunud. Seega tasuks ka portfellis riskitaset pigem vähendada.

Paraku oleme olukorras, kus turu liikumised paneb paika määramatuse suurus. Tänane Jaapani aktsiaturgude kukkumine viitab sellele, et ebakindlus tuleviku osas on muutnud väga paljud investorid rahutuks. Ning mõnes mõttes lokaalsest probleemist on saamas globaalne probleem – mida kiiremini olukord laheneb seda kiiremini taastuvad ka aktsiaturud. Millal ja kuidas tuumajaamas tekkinud olukord laheneb, ei oska kuidagi prognoosida,“ sõnas Vallikivi.

Täna 10,6% ja eile üle 6% kukkunud Jaapani aktsiaid ei soovita Vallikivi ostma tõtata.

Vallikivi hoiatas, et Jaapanisse investeerimine on seotud suure riskiga. "Katastroof on suuremaid indekseid küll pea 20% allapoole kukutanud, kuid arvestama peab ka Jaapani juba hetkel ülisuureks paisunud välisvõlaga ning ka Jaapani keskpanga suhteliselt väheste võimalustega maa majandust elavdada, kuigi 0 intressimäära poliitikat on juba pikemalt edendatud," sõnas Vallikivi.

Vallikivi lausus, et investoritel ja kauplejatel on ütlus -„kukkuvat nuga ei maksa püüda“. "Oleksin ka Jaapani osas vähemalt kuni tuumajaamade olukorra stabiliseerumiseni väga ettevaatlik," sõnas Vallikivi.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
16. March 2011, 16:32
Otsi:

Ava täpsem otsing