Anne Oja • 19. märts 2011 kell 14:41

Kaitseeelarve 2%-lt 3%ni SKPst

Eesti Entsüklopeediakirjastuse ASi juht ja 2007.-2011. aasta koalitsioonilepinguga toetatava e-entsüklopeedia rajaja Hardo Aasmäe ütles Äripäevale, et Eesti peaks tõstma riigi kaitseeelarve seniselt 2%-lt 3%ni SKPst.

Aasmäel on enda sõnul ka konkreetne idee, millesse lisaraha suunata tuleks. "Korjaks näiteks noored uimastikaupmeeste nina alt ära sportlikesse suvelaagritesse, kus kasvatajad oleks pedagoogilise haridusega sõjaväelased," selgitas ta.

Neis laagrites vaadataks noored läbi ja analüüsitaks, mida on igaühel vaja parandada. "Mõnel on vaja parandada rühti, mõnel on vaja lihtsalt süüa, ja kui palju on neid lapsi, kel pole isa. Sõjaväelased oleks siis nende eest," lisas Aasmäe.

Aasmäe sõnul on ta kindel, et noortele hakkaks sellised sportlikud sõjalise distsipliiniga suvelaagrid meeldima, ehkki korraldustele vastuvaidlemisel pannakse noori ka kartsa.

Eesti Entsüklopeediakirjastuse AS annab kaitseministeeriumi ja NATO toel välja sõjalise sisuga raamatusarja "Mõte ja mõõk", millesse kuuluvaid teoseid kasutatakse muu hulgas ka Kõrgema sõjakooli õpikutena.

Eesti raamatulugeja hindab Aasmäe sõnul eelkõige ajaloolisi militaarraamatuid, kuid ei huvitu eriti sõjanduse tänapäevast. Kui rahval oleks teadvuses, et kui muu ei aita, siis sõjavägi ikka aitab, näiteks lume rookimisel, oleks ühiskonna suhtumine sõjaväkke ja sõjalistesse kulutustesse teistsugune kui praegu.

Aasmäe märkis seejuures, et pole ise päevagi sõjaväes teeninud.

Hetkel kuum