10. aprill 2011 kell 9:13

Islandi referendum andis negatiivse tulemuse

Islandlased ütlesid laupäeval toimunud referendumil selge ei valitsuse plaanile kustutada pankrotistunud Icesave panga võlad Londoni ja Haagis.

Islandlased ütlesid järjekorras juba teisel rahvahääletusel ei valitsuse plaanile tagasi maksta pankrotistunud Icesave panga võlad. Esialgsetel andmetel hääletas 58 protsenti islandlastest plaani vastu. Kokku osales eilsel referendumil 230 000 hääleõiguslikku kodanikku.

Island peaks Suurbritanniale ja Hollandile tasuma kuni 3,8 miljardit eurot, kuna sealsed valitsused tasusid aastal 2008 oma elanikele pankrotti läinud internetipanga Icesave eest nende säästud.

Islandi peaminister Jóhanna Sigurdardóttir ütles referendumi tulemust kommenteerides, et see on tema jaoks šokk. Islandi parlament oli varem plaani 70 protsendilise häälteenamusega heaks kiitnud. Plaani ratifitseerimise vastu oli aga president Olafur Grimsson, kes otsustas teistkordse rahvahääletuse kasuks. Nüüd on tõenäoline, et tagasimaksmistingimused sõltuvad Euroopa Liidu seadusandlusest.

Esimesel referendumil läinud aasta märtsis keeldus võlgade tagasimaksmisest 93 protsenti hääletanutest. Aasta jooksul leppisid kolme riigi valitsused kokku Islandile soodsamates tingimustes.

Autor: Katri Soe-Surén

Hetkel kuum