Slängi kasutamise mahlakas õppetund

Janek Tuttar 27. aprill 2011, 00:00

Slängi kasutamine ametlikus esinemises võib tekitada olukorra, kus su lendulastud bumerang tabab sind kuklasse hetkel, kui seda kõige vähem ootad. 2004. aasta alguses üritas pudelivett tootev ettevõte Dasani (Coca-Cola tütarfirma) Suurbritannia turule siseneda. Nad olid hoolikalt valinud välja kaks sloganit, mis kõlasid "Bottled spunk" ja "Can't live without spunk". Tavalises inglise keeles tähendab sõna spunk vaprust, südikust, särtsakust. Paraku aga iseloomustatakse seda kampaaniat siiani sõnadega fiasko ja PR-katastroof. Kas julged arvata, miks?

Nimelt ei olnud Dasani turundajad tähele pannud, et sõna spunk omab muu hulgas Briti slängis halvustavat tähendust sõnale sperma. Kui nüüd kampaania algas, ei saanud enamik inimesi päris hästi aru, mida täpselt ja millistel põhjustel neile pakutakse. See oli nael Dasani kirstu, mille tulemusena nad poole aasta pärast selle turu vallutamisest loobusid.

Nii nagu selles loos, pead ka sina meeles pidama seda, et esinemise ajal on slängi kasutamine üsna õrnal jääl käimine. Väljend, mis sinu seltskonnas võib palju öelda, ei pruugi kuulajate jaoks mitte midagi tähendada. Liiatigi ei peeta ametlikus esinemises slängi kasutamist eriti heaks tooniks. Ja kui sa lubad endale keelekasutust, millest kuulajad aru ei saa (olgu siis slängi, võõrsõnu või erialakeelt kasutades), siis on see sama hea kui ise reipalt auku kaevates hiljem imestada, et sinna kaelast saati sisse oled kukkunud.

Muidugi tuleb ette ka olukordi, kus slängi kasutamine on täiesti õigustatud (nt noorte ees), aga sel juhul pead alati olema veendunud, et sinust aru saadakse. Rääkimata sellest, et see peab ka sinu isikupäraga kokku sobima. Ilmselgelt oleks väga kummaline, kui 50aastane tõsine meesterahvas alustaks oma kõnet lausega "Jou-jou-jou, vassappp duudid, kuidas kube kärab?"

Ühesõnaga, sinu ülesanne on piisavalt tark olles teha vahet, millal ja millist keelekasutust endale lubada võid. Mida arusaadavamas ja selgemas keeles sa räägid, seda suurem on tõenäosus, et kuulajad sinu jutust ühtemoodi aru saavad.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 18:52
    Otsi:

    Ava täpsem otsing