Töötuse vähenemist peab soodustama

Lasse Lehis 27. juuni 2011, 00:00

Euroopa Komisjon soovituse ajend on, et just noorte ning noorte ja madala kvalifikatsiooniga inimeste hulgas on töötuse määr väga suur.

Maksumaksjate liit on teinud viimastel aastatel umbes samasuguseid ettepanekuid. Olime vastu sotsiaalmaksu alampiiri tõstmisele 2009. aastal, sest see tõi kaasa osalise tööajaga hõivatud inimeste arvu vähenemise.

Oluliselt on ka vähenenud registreeritud FIEde arv. Kui alustaval ettevõtjal ei ole täit kindlust, kas ta suudab teenida nii palju tulu, et maksta kohe ära 1100 eurot sotsiaalmaksu aastas, siis ta pigem jääb töötuks edasi ja saab ravikindlustuse riigi kulul.

Sama kehtib ka tööandja kohta, kes on valiku ees, kas luua uus töökoht.

Eesti Maksumaksjate Liidu arvates on võimalik Euroopa soovitusi järgida selliselt, et esimeses järjekorras vähendada sotsiaalmaksu alampiiri, näiteks nõuda miinimumpalgalt ainult 13% suuruse ravikindlustusmakse tasumist. Järgmise sammuna võiks laiendada sotsiaalmaksu alampiirist kehtivaid vabastusi.

Kõige suurem mõtlemise koht võiks aga olla see, kas oleks äkki targem loobuda tulumaksumäära vähendamisest ja selle asemel tõsta maksuvaba tulu määra.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 18:56
    Otsi:

    Ava täpsem otsing