Kristo Kiviorg • 27. september 2011 kell 21:00

Ilmar Teevet: kui ELis toetusi poleks, teeks Eesti farmer puhta töö

"Kõige rohkem teeb rõõmu piima hind, teravilja ja rapsi puhul on see tänavu üle keskmise. Samas on sisendite hinnad tagasi 2007. aasta tasemel ja kütus veelgi kallim. See teeb muret," ütles ta.

"Talu seinas on kaks naela, ühe otsas ripuvad kulud, teises tulud. Üle oma varju me ei hüppa, kuid tuleb hüpata nii kaugele kui võimalik. Tänavune aasta on päris hea, ilmselt tuleb väike tagasilöök 2012. aastal," lisas mees.

Kivi oli Teevetil visata Euroopa Liidu põllumajandustoetuste kapsaaeda.

"Julgen väita, et kui euroliidus toetuste süsteeme ei rakendataks, lööks Eesti põllumees Euroopas platsi puhtaks küll. Põllumajandustoetuste süsteem ei lase meil võrdsetel alustel konkureerida, see ongi selle mängu juures kõige kurvem. Arvatakse, et ega põllumees muudmoodi hakkama saa kui vaid tänu nendele toetustele. Meile on loodud ülalpeetavate maine," kommenteeris ta.

Ilmar Teeveti sõnul katsid nad möödunudaastastest investeeringutest toetusrahaga 10%, tänavu saadakse toetust ligikaudu 7% investeerimismahust.

Palka püüab OÜ Vändra maksta üle Eesti keskmise: "Kõik ei saa Tallinnas elada, Selver pole põllumajandusettevõte, maa toidab, keegi peab selle maa eest hoolt kandma. Töötajal peab majanduslikus mõttes olema teatud turvalisus maal elada," lausus Teevet.

Tulevikuplaanidest nimetab Teevet 500pealise loomakarjafarmi valmimist. Kui sellega ühele poole saadakse, on lähiaja suuremad investeeringud tehtud.

Hetkel kuum