Rainer Saad • 13. detsember 2011 kell 15:21

Viski võib olla uus kuld

Kvaliteetviski on Šotimaa pärand olnud üle 500 aasta. Kuid alles hiljuti avanes võimalus investeerida luksusviskisse, mille ülamaailmne nõudlus on viimased 15 aastat olnud tõusuteel. Turgudel on levimas arvamus, et tegemist võib olla uue vedela kullaga, mille hinnale nähakse aastate jooksul tõusu.

„Viimase 10 ja 15 aasta jooksul on nõudlus viski järele kasvanud,” ütles The Whisky Exchange direktor Sukhinder Singh. „Mina arvan, et risk viskisse investeerimisel on üpriski madal. Globaalne nõudlus on kasvanud suure kiirusega. Vaadates näiteks 6 kuu taguseid hindu, on erinevus selgelt märgata.”

USA on suurim Šoti viski importija 400 miljoni dollariga, kuid Aasias on nõudlus kasvanud kõige rohkem. Singapuri nõudlus kasvas 64%, tehes sellest Aasia suurima viskiimportija, Taiwani nõudlus on kasvanud 45%.

Viskiekspert Jonny McCormick rääkis meediakanal CNBC-le ülemaailmsest viski tarbimise kasvust. „Viimastel aastatel oleme näinud uusi müügikohti tekkimas üle kogu maailma, New Yorgist kuni Hongkongini. Müük Ameerika kollektsionääride seas on kasvanud 100% ning Jaapanis ja Hiinas on samuti viski väga populaarne.

Šotimaa kuulsaima viskivabriku Macallani direktor David Cox ütles, et haruldased viskid on muutumas kollektsionääride seas ihaldusväärseteks. „Me olime ühed kõige esimesed haruldaste viskide turul. Macallani reputatsioon meeldib kollektsionääridele ning meie haruldased viskid on hinnas.” Cox ütles, et kasvanud on tähtsus ka väiksemate traditsioonidega turgudel. „Venemaa on meie jaoks muutumas väga oluliseks,” ütles ta. „Samuti leidub palju kollektsionääre ka Põhja-Ameerikas ja Euroopas, kes hindavad Macallani brände.”

Möödunud aastal korraldatud heategevusoksjonil müüs Macallan pudel viskit 460 000 dollari eest, mis on uus hinnarekord. Kuid Singhi arvates ei maksa kõik haruldased viskid kindlasti nii palju ning nüüd on investoritel lihtsam pääseda turule ligi, kuna on avatud vastavaid poode, kust haruldast viskit osta saaks.  „Tänapäeval on see palju lihtsam kui aastaid tagasi,” ütles Singh. „Kuna nõudlus viski järele on kasvanud, siis üha enam vastavaid poode on ka juurde tekkinud.”

Hetkel kuum