Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Parts: “Ärge küsige selliseid asju.”

    Majandus- ja kommunikatsiooniminister Juhan Partsi sõnul vajab minister poliitnõunikke, kelle ülesanne on toetada ministrit ning suhelda erinevate huvigruppidega. Intervjuu minister Juhan Partsiga.

    Mis tööülesandeid Teie nõunikud Madis Kübar ja Maria Kasepalu täidavad? Nad vist saatsid teile vastused või? Saatke mulle küsimused, siis vastame. Telefoni teel on see naljakas.
    Ikkagi mõni küsimus on. Miks on Teil vaja nõunikke, kellel pole kõrgharidust? (Paar sekundit vaikust) Veel kord, saatke mulle küsimused, siis vastame. Inimese puhul kõrgharidus või omandatav kõrgharidus on formaalsed asjad. Mind huvitab rohkem sisu.
    Ametijuhendisse on märgitud, et neil peab olema kõrgharidus. Peab vaatama. Ma pole nende hariduse vastu huvi tundnud. Alati huvitab sisu, mitte formaalne haridus. Palju on olnud inimesi, kellel pole kõrgharidust olnud, aga nad on väga sisukat tööd teinud, seda on juhtunud terves maailma ajaloos.
    Kas Te Prantsusmaa endise presidendi Jacques Chiraci kohtuprotsessi olete jälginud. Teda süüdistati selles, et ta oli mitu parempoolsete võimude esindajat pannud fiktiivsele töökohale Pariisi linnavalitsuses. Seda nimetati toona korruptsiooniks ja võimu kuritarvitamiseks ning teda ähvardas kümneaastane vanglakaristus. Kuulge, see on kohatu. Ärge minge nii kaugele! Teie fantaasia on küll ilus, aga see on kohatu.
    Miks see siis kohatu on? Kuulge, nalja teete või? Saatke küsimused ja me vastame, me vastame… Ma ei saa peast öelda, miks ta kohatu on. Inimesed teevad reaalset tööd ja te lihtsalt esitate küsimuse, et inimesed ei tee tööd. See lihtsalt ei sobi.
    Millist tööd nad ikkagi teevad? Oskate ehk kirjeldada? Nad ju töötavad otseselt teie alluvuses. Jah, muidugi.
    Milliseid tööülesandeid Te olete neile andnud viimati? Kuulge, saatke kenasti oma küsimused ja me vastame kenasti.
    Muidu Te olete alati telefoni teel kommenteerinud, miks Te seekord soovite meilile? (Veidi juba ärritunult) Kuulge, see ei ole eriti korrektne hakata väitma, et inimesed ei tee tööd. See on nagu kummaline. See on pahatahtlik natuke, kas pole? Ma soovitan vaadata, kuidas on ministrite töö korraldatud kas või teistes Põhjala riikides. Teie ettekujutus on see, et nad tegelevad ministeeriumi igapäevase asjaajamisega. Neil on ka muud ülesanded ja see kuulub paratamatult ministri töö juurde. Te tulge parem, uurige, millega minister peab päevast päeva tegelema… Kuulge, aitäh teile!
    Huvitav on asjaolu, et nad ei oska nimetada seda, mis on nende kõige suuremad õnnestumised ja tulemused töös. Nad ütlevad, et peaksin seda ülemuste käest küsima. Kui minister on hästi hakkama saanud, on see ka nende panus.
    Oskate ehk konkreetse panuse välja tuua, sest varasemad kogemused erinevates majandusvaldkondades neil puuduvad. Noh, vaadake, ma veel kord ütlen, et kui minister on hästi sidustatud erakonnaga. See tähendab seda, et erakonna liikmed peaksid olema piisavalt informeeritud, neil peab olema võimalus küsimusi küsida ja vastuseid saada. Samas on erinevad sihtgrupid, olgu nad ettevõtjad, omavalitsusjuhid – see sihtgruppide hoidmine, see on ministri tööst olulisem osa kui need teie esitatud küsimused selle kohta, kas nad on majandusprofessorid.
    Ma saan siis aru, et nende töö on Teid erakonna lähedal hoida. Ärge esitage selliseid küsimusi! Üks ülesanne on erakonnaga suhestamine, informatsiooni hoidmine, inimeste küsimustele vastamine ja nendega suhtlemine. Sama on valimisringkonnas – täpselt sama asi. Loomulikult tuleb hoida inimestega suhteid. Kodanikega suhtlemine on väga vajalik. See puudutab nii riigikogu liikmeid kui ka valitsuse liikmeid.
    Selliseid tegelasi nimetatakse tavaliselt “juhtmeteks”. Noh… Mis tähendab sõna juhe? Paneme inimesele nimeks juhe või? See on halvustav. See on kujunenud halvustavaks. Aga kui nii nimetatakse, võite neid kutsuda isegi juhtmeteks.
    Kuid miks peaks see inimene kõrgemat tasu saama kui oma ala spetsialist. Kui me vaatame Madis Kübara keskmise töötasu, siis Teil on tööl üle 30 nõuniku ja tema on järjekorras seitsmes. See on väga kõrge palk. (Pikk paus) Oot, mis see küsimus nüüd oli?
    Miks peab selline inimene, kes pole isegi kõrgharidusega, saama spetsialistist kõrgemat palka? Kui palju teie palk on?
    Ütleks, et see on märksa madalam. See on see sama asi, kus inimene tahab töötada, mis on inimese palk ja palgatase. See võib väga erinev olla. Kuskil saab sekretär 5000 krooni, kuskil 18 000 krooni. Sõltub väga palju abist, see pole alati võrdse joonlauaga löödud. Ma tean, et mõni ajakirjanik saab kaks korda vähem kui ministeeriumi pressiesindaja. Võiks ju küsida, miks ta saab kaks korda vähem? Usun, et neil see palgatase pole väga kõrge, olgem ausad.
    Millistele kriteeriumitele nad vastavad, et neil on nii hea palgatase? See on ministeeriumi palgajuhendi järgi keskmine palgatase.
    See pole ju keskmine palgatase. Kuulge, ma ei tea peast neid asju. Saatke mulle küsimused. Ei oska vastata ülidetailselt nendele küsimustele. Palgad vastavad palgajuhendile.
    Ministeeriumi kodulehel ju sisuliselt valetatakse, sest kui ma vaatan kodulehelt, on Madis Kübara tööjuhendis nõutud kõrgharidust, aga tal seda pole. Ametnike palgad ju peaksid otseselt sõltuma nende haridustasemest. Kas on ikkagi õige, et ta nii kõrget palka saab? Ausalt öeldes peab selle kõrghariduse järele vaatama. Kas tal on formaalne kõrgharidus või ei ole – teinekord ei ole see kõige olulisem. Tuleb ikka vaadata töö ja inimese sisu järgi.
    On siis tegu nii sisukate inimestega? Kindlasti on. Omas töös kindlasti.
    Mida nad siis nii sisukat ära teinud on? Kuulge, ma ju enne teile ütlesin. See on ministri töö toetamine ja nõustamine nendes asjades, millest me rääkisime. Ministri töö juures on kõige tähtsam ikkagi see, et ta on erinevate sihtgruppidega sidustatud.
    Möödunud aastal võeti kaheksa IRLi liiget maksumaksja palgale. See oli täpselt sama aeg, kui IRLil hakkasid ilmnema majandusraskused ning lähenesid valimised. Millist seost Te siin näete? Seda püütakse meile ette heita, aga ma ei näe seda seost.
    Kübar ütles, et olete talle eravestluses pakkunud töökohta, kui tema ametis oleku aeg peaks lõppema. Mis töökoht see oli? Kui ta sellele tööle kunagi asub, saate teada.
    Nii et kõik on siis juba kokku lepitud? Ei ole, ma ei tea üldse, mis eravestlusest te praegu räägite.
    Te siis eitate seda? Ärge küsige selliseid asju! Võib-olla ma olen rääkinud. Inimestega tuleb ikka rääkida, inimesed mõtlevad tuleviku peale. Ma ei saa öelda, et ma eitan. Aga mingit ametikohta pole ma küll pakkunud. Inimesed teevad praegu seda tööd, mida nad teevad.
    Millistest ametikohtadest Te rääkinud olete? Ei ole rääkinud ühestki ametikohast.
    Siis on vist Kübarale vale mulje jäänud. Kuulge, mis asi see on? (naerab) Aitäh teile, ilusat päeva!
    Teile samuti kõike head!
     
    Kes on kes
    IRL leidis ametikoha
    Madis Kübar, majandusministri nõunik, asus tööle 16.02.2010, praegu ametisMaria Kasepalu, majandusministri nõunik, asus tööle 20.04.2010, praegu ametisKert Karus, siseministri nõunik, asus tööle 12.04.2010, praegu ametisMihkel Kasepalu, Tallinna linna volikogu IRLi fraktsiooni nõunik, asus tööle 06.09.2010, praegu ametisTiit Kirsipuu, kaitseministri nõunik, asus tööle 01.08.2010, lahkus 18.06.2011Kati Kuusk, haridusministri koosseisuväline nõunik, asus tööle 09.04.2010, lahkus 06. 04.2011Maarika Taukal, Põlva maavanema nõunik, asus tööle 19.04. 2010, lahkus 16.08.2011Margit Nurmeots, Rapla maavanema nõunik, asus tööle 01.09.2010. aastal, lahkus 31.05.2011
     
    Kronoloogia
    Kuidas lugu sündis?
    21. jaanuaril ilmub Postimehes artikkel “IRLi valimiskampaania vedajad saavad palka riigilt”.Novembris saadab Äripäev päringu ministeeriumitesse ja maavalitsustesse IRLi nõunike kohta.30. novembril kohtume majandusministri nõuniku Madis Kübaraga. Samaks päevaks on kohtumine lepitud ka Maria Kasepaluga, kuid ta tühistab selle, kirjalikult saadetud tulemusvestluste küsimustele jätab vastamata. Otsustame, et teeme poliitiliste nõunikega 16. detsembril tulemusvestluse, mida ikka paljudes organisatsioonides aasta lõpus töötajatega tehakse. Telefonis on nõus kohe vastama Kübar, Tiit Kirsipuu ja Margit Nurmeots. Maarika Tauk ja Mihkel Kasepalu lepivad aja kokku, kuid kokkulepitud ajal telefonile ei vasta. Kert Karus ja Kati Kuusk paluvad küsimused saata e-kirjaga.16. detsembril intervjueerime ka majandusminister Juhan Partsi. Kuusk ja Taukal pole midagi vastanud. Helistame neile korduvalt, kuid siis võtab ajakirjanikuga uuesti ühendust Juhan Parts, kes selgitab nõunike vajalikkust. Samal õhtul vastab ka Kuusk lakooniliselt viieteistkümnele küsimusele.20. detsembril soovitab IRLi kommunikatsioonijuht Gerrit Mäesalu rääkida erakonna peasekretäriga. Otsustasime seda mitte teha, sest me soovisime rääkida maksumaksja palgal olevate inimestega nende töö sisust, mitte IRLi palgal oleva peasekretäriga IRLi liikmete tööst erakonnas.
  • Hetkel kuum
Kairit Kall: kvantiteedimajandusest kvaliteedimajanduseks
Eesti võiks muutuda kvaliteetsete toodete ja teenuste keskuseks, kuhu tullakse õppima, kuidas paremini teha, kirjutab Kairit Kall arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Eesti võiks muutuda kvaliteetsete toodete ja teenuste keskuseks, kuhu tullakse õppima, kuidas paremini teha, kirjutab Kairit Kall arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Vaikne börsipäev viis S&P 500 indeksi uue rekordini
Suurele reedele eelnev kvartali viimane börsipäev kergitas S&P 500 indeksi vaikselt tänavu juba 22. rekordini.
Suurele reedele eelnev kvartali viimane börsipäev kergitas S&P 500 indeksi vaikselt tänavu juba 22. rekordini.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: viie milli eest vaba aega, palun! “Ükskõik kui pees vahepeal asjad on, kõik läheb mööda.“
Suure Mi toitlustusäri tänavuse hooaja kalender on koos, retseptid on koos, kaarik on stardi- ja mina laskevalmis, kirjutab Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Üllar „Myrakas“ Priks, kes seekordses postituses pajatab ajast, rahast ja elutööst.
Suure Mi toitlustusäri tänavuse hooaja kalender on koos, retseptid on koos, kaarik on stardi- ja mina laskevalmis, kirjutab Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Üllar „Myrakas“ Priks, kes seekordses postituses pajatab ajast, rahast ja elutööst.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Genka ettevõtlusest: valin vähem raha ja rohkem vabadust
Henry Kõrvitsa ehk artistinimega Genka sõnul pole raha tema jaoks kõige olulisem. Tähtsam on oma aeg ja võimalus seda meelepäraselt veeta.
Henry Kõrvitsa ehk artistinimega Genka sõnul pole raha tema jaoks kõige olulisem. Tähtsam on oma aeg ja võimalus seda meelepäraselt veeta.
Tippjuhi nipid: mida teha, kui töötaja tuleb palka juurde küsima, aga …
Kui töötaja, kes pole teistega võrreldes olnud nii silmapaistev, tuleb palka juurde küsima, siis oled sa juhina juba õige hetke probleemidest rääkimiseks mööda lasknud, rääkis Prisma Peremarketi Eesti maajuht Teemu Kilpiä.
Kui töötaja, kes pole teistega võrreldes olnud nii silmapaistev, tuleb palka juurde küsima, siis oled sa juhina juba õige hetke probleemidest rääkimiseks mööda lasknud, rääkis Prisma Peremarketi Eesti maajuht Teemu Kilpiä.
Jaanika Altraja: rohepöördes õnnestumiseks tuleb vähendada ebavõrdsust
Ühetaoline tulumaks ja madalad varamaksud mõjuvad tänapäeval dogmaatiliste jäänukitena, mis suurendavad ebavõrdsust ja pidurdavad rohepööret, kirjutab Jaanika Altraja arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis
Ühetaoline tulumaks ja madalad varamaksud mõjuvad tänapäeval dogmaatiliste jäänukitena, mis suurendavad ebavõrdsust ja pidurdavad rohepööret, kirjutab Jaanika Altraja arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis
Ameerika RAM – üks auto kõikideks sõitudeks
Igapäevaselt tööle, naisega ostlema, pojaga trenni, nädalavahetusel sõpradega erinevaid hobisid harrastama, sekka suvilaehitusega seotud sõidud – kõik need saab edukalt tehtud aasta pikapi tiitliga pärjatud suure ja jõulise RAMiga USCAR – Ameerika Autost.
Igapäevaselt tööle, naisega ostlema, pojaga trenni, nädalavahetusel sõpradega erinevaid hobisid harrastama, sekka suvilaehitusega seotud sõidud – kõik need saab edukalt tehtud aasta pikapi tiitliga pärjatud suure ja jõulise RAMiga USCAR – Ameerika Autost.
Suur reede raadios: Jüri Ratas Keskerakonna võimust pealinnas
Tallinnas on toimunud revolutsioon: üle kahe kümnendi püsinud Keskerakonna võim on otsas. Aga kas uus võimuliit leiab neljakesi ka ühisosa?
Tallinnas on toimunud revolutsioon: üle kahe kümnendi püsinud Keskerakonna võim on otsas. Aga kas uus võimuliit leiab neljakesi ka ühisosa?
Iisrael vastas ÜRO vaherahu nõudmisele värske pommitamisega
Vastusena ÜRO julgeolekunõukogu resolutsioonile, mis nõudis kahenädalast vaherahu Gaza lahingutegevuses, pommitas Iisrael viimase 24 tunni jooksul Gaza sektori kõiki piirkondi.
Vastusena ÜRO julgeolekunõukogu resolutsioonile, mis nõudis kahenädalast vaherahu Gaza lahingutegevuses, pommitas Iisrael viimase 24 tunni jooksul Gaza sektori kõiki piirkondi.