Väinu Rozental • 9. jaanuar 2012 kell 15:43

Margit Sutrop: enne süüdistuse esitamist ei saa kellegi tagasiastumist nõuda

Ajakirjandus on siin küll ilmselt ajast ette rutanud – kuni ei ole süüdistust esitatud, ei saa kellegi tagasiastumist nõuda, kommenteeris Tartu ülikooli eetikakeskuse juhataja professor Margit Sutrop lahvatanud rahastamisskandaali.

„Esialgu teame vaid seda, et riigiprokuratuur uurib Keskerakonna liikmete võimalikku mõjuvõimuga kauplemist ja sellega on seotud ka reedel toime pandud läbiotsimised,“ arutles Sutrop. „See teadmine aga põhineb Keskerakonna ebamoraalsel ja ebaseaduslikul pressiteatel, milles erakond annab enne nimetatud inimeste ülekuulamist avalikkusele teada, keda ja milles süüdistatakse.“

„Pangem tähele, et selle pressiteate kohta on prokuratuur öelnud, et see sisaldab väärinformatsiooni,“ rõhutas Sutrop. „Lugejat võiks huvitada, mis funktsiooni see väärinformatsiooni esitamine siis täidab? Juhatama valejälgedele? Tegema kogu asja naeruväärselt tühiseks?“

Äripäev küsis täna, kuidas peaks uue skandaali valguses käituma Keskerakonna juht Edgar Savisaar. Äripäeva tänane juhtkiri kirjutas, et Savisaar peaks võtma poliitilise vastutuse ja lahkuma nii erakonna juhi kui Tallinna linnapea ametist.

Ka turu-uuringufirma OÜ Saar Poll juht Andrus Saar toonitas, et antud juhtumis pole kedagi süüdi mõistetud ja me ei tea ka süüdistuse sisu. „Seetõttu on see puder veel väga toores,“ lausus Saar. „Mul on tunne, et piim on alles tulele pandud ja piima sisse ei ole veel helbeidki lisatud. Aga tahetakse, et puder oleks juba valmis. Ei ole valmis.“

Hetkel kuum