Romet Kreek • 2. märts 2012 kell 8:42

Parim võlakirjatulu magati maha

Euroopa pangad, mis on ametis rahapaigutuste vähendamisega euroala võlakirjadesse, magasid maha piirkonna suurimad teenimisvõimalused.

Itaalia ja Iiri võlakirjad on selle aasta valitsuse võlakirjade tõusu poolest eesotsas, järgnevad Belgia ja Hispaania paberid, selgus Bloombergi enda ja European Fereration of Financial Analysts Socitesiese uuringust. Royal Bank of Scotland, Commerzbank ja Credit Agricole olid nende pankade seas, kes vähendasid investeeringuid niinimetatud euroala perifeeriamaade võlakirjadesse.

„Mõned pangad magasid selle maha,“ ütles HSBC võlakirjaanalüüsi juht. „Hispaanial, Itaalial, Portugalil ja eriti Iirimaal on tõesti hästi läinud.“

Itaalia võlakirjad on juba sel aastal tootnud investoritele 11 protsenti, mis on parim turg 26 võlakirjaindeksist, mida Bloomberg ja EFFAS vaatasid. Iirimaa võlg tootis 9,9 protsenti, Belgia 3,8 protsenti ja Hispaania 3 protsenti. Saksamaa valitsuse võlakirjad tootsid kõigest 0,2 protsenti, olles paremad ainult Kreekast.

Royal Bank of Scotland kärpis Itaalia, Iiri, Portugali, Hispaania ja Kreeka valitsuste võlakirjadesse rahapaigutusi 2011. aastal 90 protsendi võrra, kuid suurendas rahapaigutusi Saksa paberitesse. Commerzbank vähendas investeeringuid Portugali võlakirjadesse poole võrra kahe aasta jooksul kuni 2011. aastani. Credit Agricole vähendas Itaalia võlakirjadesse rahapaigutusi enam kui poole võrra.

Pangad muretsevad rohkem oma reputatsiooni kui kasumi teenimise pärast, ütles Glendevon king Asset Managementi fondijuht Nicola Marinelli.

Hetkel kuum