Laura Mallene • 3. september 2012 kell 11:04

Ojasalu: erakondade rahastamist võiks lähiajal muuta

Erakondade rahastamise järelevalve komisjoni esimees Ardo Ojasalu ütles erakondade rahastamise teemalisi ettepanekuid kommenteerides, et kui riigikogul on tahtmine ja soov, ei näe ta põhjust, miks ei peaks juba sügisel seadusemuudatuse riigikogu täiskogusse viima ja hiljemalt veebruaris selle ka vastu võtma.

“See teema on aktuaalne ja vajab samme, et asju lahendada. Seda on ka erakonnad ise tunnistanud,” kinnitas Ojasalu.

Ojasalu nentis, et osa ettepanekuid on selgelt kokkulangevad nendega, mida erakondade rahastamise järelevalve komisjon on juba välja käinud. “Seal pole meile midagi radikaalset ega üllatavat. Mõne koha peal ta toetab neid ettepanekuid, mis puudutavad erakondade aruandlust ja raamatupidamist, mille me oleme ka juba aasta tagasi esitanud justiitsministeeriumile ja riigikogu põhiseaduskomisjonile,” sõnas Ojasalu.

Ojasalu meenutas, et teema on olnud üleval pikka aega. Ta sõnas, et on tõesti mõistlik muuta erakondade raamatupidamine selliseks, mille alusel saaks midagi vaadata või võrrelda.

“Mitu ettepanekut ühtisid komisjoni seisukohtadega. Üks, mis on mõnevõrra erinev, on sularaha teema," tõi Ojasalu välja. "Meie oleme komisjonis seisukohal, et sularaha kasutamine on seadusega lubatud ja keegi ei ole seda ära keelanud. Seetõttu peaks ka erakondadel olema võimalus sularahaannetusi vastu võtta - teatud piires. Ja kui see piir ületatakse, peab olema - nagu rahapesu tõkestamise regulatsioonides ette nähtud - see rahaallikas tuvastatav,” sõnas Ojasalu. “Kõik ettepanekud olid sellised, millega võiks tegutseda.”

Hetkel kuum