Artikkel
 • Kuula
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Ettevõtjad laenasid augustis veerandi võrra enam

  Eesti Panga andmeil laenasid ettevõtjad augustis aasta varasemaga võrreldes 25% enam.

  Jana Kask, Eesti Panga finantssektori poliitika allosakonna juhataja
  Ettevõtted võtsid augustis ligi 25% rohkem laene ja liisinguid kui aasta tagasi. Suhteliselt tugev kasv põhines eelkõige lühiajalise finantseerimise mahtude suurenemisel. Augustis väljastasid pangad ettevõtetele lühiajalisi laene ja liisinguid 546 miljoni euro väärtuses, mis on viimaste aastate kõrgeim tase ja ületas eelmise aasta näitajat 34%ga. Suurima osa (39%) ettevõtetele antud laenude kogukäibest moodustavad kaubandusettevõtetele antud laenud. Selles sektoris on ka laenuaktiivsus olnud viimastel kuudel märksa suurem kui ettevõtluses tervikuna. Samuti on aasta võrdluses märkimisväärselt rohkem laene võtnud transpordiettevõtted.
  Eluasemelaenuturu aktiivsus püsis varasemate kuude tasemel. Majapidamised võtsid augustis eluasemelaene 54 miljoni euro väärtuses ehk 22% rohkem kui aasta tagasi. Ka majapidamiste autoliisingu aastakasv püsis jätkuvalt kõrge, ulatudes 26%ni. 
  Eesti ettevõtete ja majapidamiste laenu- ja liisingportfell suurenes augustis 4,5 miljoni euro võrra. Käesoleva aasta aprillist alates hakkas pankade finantseerimisportfelli maht pärast rohkem kui kolm aastat kestnud langust taas suurenema.
  Augustis kasvas nii ettevõtetele antud laenude kui ka eluasemelaenude jääk. Kuu lõpus oli ettevõtete ja majapidamiste laenu-  ja liisingportfelli kogumaht 14,6 miljardit eurot, mis on aastatagusest vaid 0,1% väiksem. Laenuportfelli mahu muutust mõjutas augustis mõnede mittetulundusühingute ümberklassifitseerimine valitsussektorisse. Seda arvestamata oleks reaalsektori finantseerimisportfelli aastakasv pöördunud juba augustis positiivseks. 
  Laenuportfelli kvaliteet augustis märkimisväärselt ei muutunud. Üle 60 päeva makstähtaega ületavate laenude maht vähenes tagasihoidliku 4 miljoni euro võrra ning nende laenude osakaal laenuportfellis jäi eelmise kuu 4,3% tasemele.
  Eluasemelaenude keskmine intressimäär alanes augustis 2,7%ni. Üle 0,2protsendipunktilise intressimäära languse põhjustas EURIBORi alanemine. Eluasemelaenude keskmine intressimarginaal püsis käesoleva aasta keskmisel ehk 2% tasemel. Ettevõtete pikaajaliste laenude keskmine intressimäär augustis ei muutunud ja püsis 3,4% juures.
  Hoiuste aastakasv kiirenes augustis 11%ni. Hoiuste maht suurenes augustis 58 miljoni euro võrra 8,5 miljardi euroni. Sarnaselt juulile oli hoiuste kasvutempo kiirenemise taga ettevõtete hoiuste suurenemine. Majapidamiste hoiused vähenesid augustis suvekuule iseloomulikult.
  Autor: 1321-aripaev
 • Hetkel kuum
Kai Realo: riigi konkurentsivõime ei teki üleöö, ka majandust tuleb juhtida
Eesti majanduse jätkuvalt halvenev konkurentsivõime ja kestev majanduslangus kõnelevad sellest, et peame riigina majanduse konkurentsivõime tugevdamise fookusesse võtma, kirjutab Eesti Tööandjate Keskliidu volikogu esinaine Kai Realo.
Eesti majanduse jätkuvalt halvenev konkurentsivõime ja kestev majanduslangus kõnelevad sellest, et peame riigina majanduse konkurentsivõime tugevdamise fookusesse võtma, kirjutab Eesti Tööandjate Keskliidu volikogu esinaine Kai Realo.
Rahagurude välimääraja: keda usaldada? Vaata suurest tabelist, kes mis hinnaga nõu jagab!
Kust rahatarkust ammutada, kui on soov oma finantsiline tulevik kindlustada? Üksi alati kaugele ei jõua, seega investeerimise ja laiemas mõistes rahatarkuse puhul saab appi võtta kogenud investorid, kel igaühel oma stiil ja nišš. Teeme asja selgeks!
Kust rahatarkust ammutada, kui on soov oma finantsiline tulevik kindlustada? Üksi alati kaugele ei jõua, seega investeerimise ja laiemas mõistes rahatarkuse puhul saab appi võtta kogenud investorid, kel igaühel oma stiil ja nišš. Teeme asja selgeks!
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Plaan küps: väikefirmadele terendavad soodsamad laenud
KredExi ja EASi ühendasutus tahab pakkuda mikro- ja väikeettevõtetele laenu võtmisel käendust, et nad saaksid finantseeringu parematel tingimustel. Plaan pole veel pankades vastu võetud, aga küpseb.
KredExi ja EASi ühendasutus tahab pakkuda mikro- ja väikeettevõtetele laenu võtmisel käendust, et nad saaksid finantseeringu parematel tingimustel. Plaan pole veel pankades vastu võetud, aga küpseb.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Pannkoogimeistrid uuendavad kasvuretsepti: tuleb Eestist väljas ise äri püsti panna
Kookeri minipannkookidega tuntust kogunud Mesti omanikud tunnistasid Äripäeva raadios, et olid frantsiisi avamisele väljaspool Eestit juba päris lähedal, kuid aeg polnud küps. Enne tuleb ka ise üks koht välismaal avada.
Kookeri minipannkookidega tuntust kogunud Mesti omanikud tunnistasid Äripäeva raadios, et olid frantsiisi avamisele väljaspool Eestit juba päris lähedal, kuid aeg polnud küps. Enne tuleb ka ise üks koht välismaal avada.
Tööpäev parima juhiga: viis nippi, kuidas olla edukam juht
Eesti Personalijuhtimise Ühingu (PARE) tegevjuht Kai Saard käis luurel, kuidas Eesti parim juht Ivo Suursoo päriselt juhib, kuidas töötab, mida loeb ja kellega suhtleb.
Eesti Personalijuhtimise Ühingu (PARE) tegevjuht Kai Saard käis luurel, kuidas Eesti parim juht Ivo Suursoo päriselt juhib, kuidas töötab, mida loeb ja kellega suhtleb.
Neste lahkus Rohetiigrist. Vastastikku jagatakse teravaid süüdistusi
Neste teatas, et lahkub Rohetiigrist, sest ei pea transpordi teekaardi koostamise protsessi läbipaistvaks ega teaduspõhiseks. Rohetiiger pole süüdistusega nõus ja heidab Nestele ette vähest panust teekaardi loomisesse, kirjutab kestlikkusuudised.ee.
Neste teatas, et lahkub Rohetiigrist, sest ei pea transpordi teekaardi koostamise protsessi läbipaistvaks ega teaduspõhiseks. Rohetiiger pole süüdistusega nõus ja heidab Nestele ette vähest panust teekaardi loomisesse, kirjutab kestlikkusuudised.ee.
Maailma autohiidudele tootev firma tegi käiberekordi. „Mis siin öelda, eks ikka tuleb rahul olla“
Mainekatele Euroopa autotööstustele allhankeid tegev Mistra-Autex lõpetas eelmise aasta rekordkasumiga ning ületas endagi ootusi. Sel aastal loodab ettevõte edu enam-vähem korrata.
Mainekatele Euroopa autotööstustele allhankeid tegev Mistra-Autex lõpetas eelmise aasta rekordkasumiga ning ületas endagi ootusi. Sel aastal loodab ettevõte edu enam-vähem korrata.
Eesti meediaettevõtted asutasid kollektiivse esindamise organisatsiooni
Delfi Meedia, Postimees Grupp, Õhtuleht Kirjastus ja Äripäev sõlmisid lepingu uudismeedia väljaandjate kollektiivse esindamise organisatsiooni Balti Uudismeedia Väljaandjate Ühing asutamiseks.
Delfi Meedia, Postimees Grupp, Õhtuleht Kirjastus ja Äripäev sõlmisid lepingu uudismeedia väljaandjate kollektiivse esindamise organisatsiooni Balti Uudismeedia Väljaandjate Ühing asutamiseks.
Seadusemuudatus ei luba pangakontot heast peast kinni panna
Seadusemuudatus paneb paika pangad, kes on kohustatud inimestele põhimakseteenust osutama ja ka hädaolukorras makseteenused tagama – praegu on nimekirjas SEB, Swedbank, Luminor, LHV ja Coop Pank.
Seadusemuudatus paneb paika pangad, kes on kohustatud inimestele põhimakseteenust osutama ja ka hädaolukorras makseteenused tagama – praegu on nimekirjas SEB, Swedbank, Luminor, LHV ja Coop Pank.