Piret Reiljan • 5. oktoober 2012 kell 4:02

Kurjamitele võimalus end paranda

Vanemprokuröri Maria Entsiku sõnul on valgekraedest kurjategijad tihti varem karistamata ja saavad leebema karistusega võimaluse end parandada.

"Seadusega ettenähtud karistusmäärad on piisavad. Küsimus on pigem selles, et karistusi kohaldatakse sageli alla keskmise määra. Selline praktika on pikkade aastate jooksul välja kujunenud ja pikaaegse praktika muutmine on alati väga keeruline, nii süsteemi seest kui väljast. Omaette küsimus on, kas seda peakski muutma. Tasub silmas pidada, et majanduskuritegude sooritajad, nn valgekraedest kurjategijad,  on enamasti varem karistamata ja põhimõtteliselt võimelised ühiskonnas ka seaduskuulekalt toime tulema. Seetõttu ei peeta vajalikuks neid ülemäära rangelt karistada ja antakse võimalus end parandada," rääkis Entsik Äripäevale antud intervjuus.

Prokurör märkis veel, et peamine tegur, mis takistab majanduskuriteole väärilise karistuse mõistmist, on aeg – täpsemalt selle kulumine. "Riigikohus on oma otsustes korduvalt väljendanud seisukohta, et ebamõistlik menetlustähtaeg võib tuua kaasa menetluse lõpetamise või õigeksmõistmise. Leebem võimalus ülemäära pikka menetlustähtaega kompenseerida on karistuse kergendamine," sõnas ta. 

Loe intervjuud prokuröriga reedesest Äripäevast.

Hetkel kuum