20. november 2012 kell 21:00

Prantsusmaa reformid kannavad vilju

Prantsusmaa tippkrediidireitingu kaotus ja selle negatiivne vaade langetas eile Prantsuse aktsiate hindu.

Ühtlasi andis see hinnagu Prantsusmaa majanduse probleemidele ja president Francois Hollande’i reformidele, nagu maksude tõstmine rikastele ja suurfirmadele. Prantsusmaa on ka eeskõneleja finantstehingute maksu kehtestamiseks. Reitinguagentuur Moody’s langetas Prantsusmaa krediidireitingu tasemelt Aaa tasemele Aa1. Prantsuse aktsiad langesid analoogselt teistegi Euroopa turgudega, kus lisaks püsis pinge Kreeka teemal.

Prantsuse aktsiaturu tipp pärineb 2000. aastast. Prantsusmaa aktsiaturg tegi tipu 2000. aastal, kui CAC 40 indeks oli 6500 punkti läheduses. Üle 6000 punkti joone pistis indeks nina ka 2007. aastal, kuid uus tippmark jäi püstitamata. Eile liikus indeks 3427 punktil ehk tipust umbes 46 protsenti madalamal. Selle aastatuhande põhja tegi indeks 2003. aastal ja sellel on järgnenud veel kaks varasemast kõrgemal olevat põhja.

Aastaga on indeksis teinud suurima tõusu ehitusmaterjalide tootja Lafarge’i aktsia, mis on edenenud  82,7 protsenti. Järgnesid 56,3protsendise tõusuga rehvitootja Michelini ja 54,7protsendise tõusuga suurpanga Societe Generale’i aktsia.

Indeksi peksupoiss on Alcatel-Lucenti aktsia, mis on langenud 43,1 protsenti. Halvemuselt teine on France Telecom (langus 25,3 protsenti) ja  elektritootja Electricite de France (langus 19,7 protsenti). Prantsusmaal on küllaga maailmanimega börsiettevõtteid, näiteks L’Oreal, LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton, Carrefour, ja loetelu võiks jätkata. Ajaloolise hinna-kasumi suhtarvu ehk P/E järgi leidub madalalt hinnatud aktsiaid. 40 ettevõttest kaheksa P/E on alla 10. Alla raamatupidamisväärtuse saab kätte 16 ettevõtte aktsiad.

Paljud ettevõtetest on üleilmse haardega, mistõttu Prantsusmaa majanduse halvenemine ei pruugiks neile ehk tugevalt mõjuda, kuid valitsuse ahnus maksustada suurettevõtteid rohkem avaldab neile mõju. Ja miks ma peaks investorina mõtlema Prantsuse ettevõtete aktsiate ostmisele, kus riik maksustab Euroopa Liidus pioneerina aktsiatehinguid finantstehingu maksuga?

Hetkel kuum