13. detsember 2012 kell 21:00

Retoorika viitab EA põhjalaskmisele

Valitsuse otsus laenata Estonian Airile (EA) 8,3 miljonit eurot võiks ju anda ajendi kergendatult ohata. Kuid majandusminister Juhan Parts viitas taas, et põhimõtteliselt on ikkagi võimalik ka EA pankrot.

Viimaste aegade retoorika viitab sellele, et tegelikult on EA põhjalaskmine juba ette teada ning see on ainult aja küsimus, mil n-ö alasti tõde avalikkuse ette paisatakse.

Peaminister Andrus Ansip on juba jõudnud ka EA uue juhi Jan Palmeri palga pärast pahandada, ja mäletatavasti algas Tero Taskilast vabanemise kampaania just Ansipi ilkumisega Taskila palga üle. Teiseks, Palmeri taust: kõvad pankrotikogemused. Kolmandaks, Palmer ei tulnud üksi. Üsna vaikselt imbus temaga kaasa kaks konsultanti, üks kogemustega vallandaja, teine tubli pankrotipraktik.

Plaan võib olla küps. Vabalt võib olla, et Erkki Raasuke tegi Partsile asjad selgeks juba enne Palmeri palkamist ja asjaosalistele on edasine ammu teada. Mingeid säravaid lubadusi pole Palmer andnud, pigem on ta olnud ettevaatlik ja mitmegi küsimuse puhul tunnistanud, et ta veel ei tea, kuidas seda lahendada.

Niisiis on võimalik, et pankrotiplaan on juba küps.

Edasine retoorika on sel juhul järgmine: riik tegi omalt poolt kõik, andis laenu, aga vaat nende Euroopa Liidu riigiabi reeglite peale meie hammas ei hakka. Kas seda riigiabi andmise luba mindi küsima tõsiseltvõetava plaaniga või lihtsalt vormitäiteks, ei pruugi me teada saadagi.

Hetkel kuum