Indrek Kald • 8. jaanuar 2013 kell 7:47

Swed: sisemaine hinnasurve tänavu suureneb

Sisemaine hinnasurve tänavu suureneb, ütles Swedbanki Balti investeerimiskeskuse analüüsi osakonna juhataja Kristjan Tamla.

"Lisaks elektrienergia kallinemisele, mis peaks hinnataset tõstma ca 1% võrra, on aasta jooksul kerkimas ka tubaka ning alkoholi aktsiisimäärad. Ei saa ka välistada, et palgakasvu ja tootlikkuse vahekord nihkub rohkem inflatsioonisurveid suurendavas suunas," selgitas ta.

Kokkuvõttes peaks selle aasta keskmine tarbijahindade kasv jääma Tamla sõnul siiski madalamaks kui eelmisel aastal. "Kuid see hakkab selgemalt esile tulema aasta teisel poolel," märkis ta.

Swedbanki teatel on edaspidi oodata välismaise hinnasurve järk-järgulist taandumist. "Rahvusvahelistel kütuseturgudel on nõudlus ja pakkumine täna suhteliselt hästi tasakaalus ning uut suurt kütusehindade hüpet pole hetkel oodata. Samuti on viimastel kuudel aset leidnud euro vahetuskursi kallinemine," selgitas ta.

Tarbijahindade kasvu mõjutas mullu peamiselt välismaine hinnasurve – aasta alguses kallines rahvusvahelistel turgudel kütus ning suvekuudel tegid järsu hüppe toiduainete hinnad. Lisaks mõjutas imporditavate kaupade hinnakasvu terve aasta esimese poole nõrgenenud euro vahetuskurss, ütles Tamla.

Hetkel kuum