Laura Mallene • 13. märts 2013 kell 10:40

Ansip EASi juhile palga pärast kade

Riigikogu infotunnis sõnas Andrus Ansip taas, et ei pea õigeks riigifirmade juhtide liigkõrgeid palkasid.

”Seda on ilmselgelt liiga palju, arvestades Eesti keskmist palka ja Eesti erasektoris saadavat palka,” sõnas Ansip EASi uue juhi 6500eurosele palgale viidates. Samas leidis peaminister, et seadusega kõike reguleerida ei ole võimalik ega mõistlik.

”Olen avaldanud kahtlust, et mingeid raame peaksime nende kahe näite varal tegema,” sõnas Ansip.

Keskerakondlane Ester Tuiksoo päris Ansipilt, kas Reformierakonna fraktsioon pooldab Keskerakonna ettepanekut seada riigifirma juhi palgale laeks 6000 eurot.

”Reformierakonna fraktsiooni liikmetelt saate vastuse, mina sinna ei kuulu," märkis Ansip. "Minu isiklik arvamus on, et ma ei pea lae kehtestamist mõistlikuks, mõnel äriühingul on raske sellise tasemega tippjuhti leida. Eesti Energia eelmine juht läks tööle Soome, talle makstakse seal mitu korda enam kui Eestis. Mõne ettevõtte tippjuhtide puhul on rahvusvaheline konkurss tegelikkus, hea tippjuhi eest peab maksma arvestatavat tasu,” sõnas Ansip. ”On teisi äriühinguid, kus palgad on võrreldes erasektoriga tagasihoidlikud.”

Ansip sõnas, et ei saa aru, miks tehti ettepanek seada palgalaeks 6000 eurot. ”Presidendi palk on kaugel 6000 eurost kuus. Peaministri palk on 4000 eurot kuus,” sõnas Ansip.

Ansipi sõnul kinnitab võrdlus erasektori palkadega pigem seda, et riigile kuuluvate eraühingute juhtide palgad ei ole suured. Tema sõnul jääb RMK juhi palk erasektoriga võrreldes konkurentsis ilmselt alla, arvestades 1,2miljardilist bilansimahtu. ”Arvan, et erasektoris taoliste proportsioonidega juht teeniks märksa rohkem kui RMK juht. Kade meel on mul ikkagi,” möönis Ansip.

Hetkel kuum