15. oktoober 2013 kell 21:00

Käibemaksutagastuse kolm päeva

Maksu- ja tolliamet on viimasel ajal palju jutuks olnud käibemaksutagastuste puhul kogu aeg rääkinud perioodist, mil raha jõuab ettevõtjate ettemaksukontole.

Seega kantakse 95 protsendil juhtudel käibemaksutagastus alates käibemaksu tagastusnõude esitamisest kolme kuni nelja päeva jooksul ettevõtjate ettemaksukontole ja vastava taotluse olemasolul jõuab raha sealt paari päeva jooksul ettevõtte pangakontole. Mitte mingisugust “õhus rippumise” aega kuskile vahepeale ei jää ning süüdistused statistikaga manipuleerimises on alusetud.

Põhjalikul kontrollil on alust. Mis puudutab aga kontrolli­perioodi pikkust, siis kuigi panustame tehnoloogilistesse lahendustesse, on kontrolli kestusel täiesti objektiivsed põhjused, tihti just piiriüleste tehingute puhul. Et nii põhjalikul kontrollil on ka alust, ilmestab fakt, et ülejäänud ca viie protsendi tagastuste puhul läheb pärast lisaandmete kogumist põhjalikku kontrolli omakorda vaid kaheksa protsenti ehk ligikaudu 120 nõuet kuus ja selliste põhjalike kontrollide tabavusprotsent on juba ligi 80.

Fakt on ka see, et suur osa maksukohustuslastest esitab kontrolli sattudes või kontrolli toimumise ajal parandatud käibedeklaratsiooni.

Hetkel kuum