12. november 2013 kell 21:00

Lähtuma peab ausast maksmisest

Praegu on tugevalt tähelepanu all käibemaksutagastuste piiramisega seotud seadusemuudatused. Muudatuste tegemisel peame lähtuma eeldusest, et enamik maksumaksjaid maksab makse ausalt.

Praktikas võib olla ka selline täiesti legaalne olukord, kus Eesti ettevõte osutab teenuseid või müüb kaupu Soomes, on ka seal registreeritud käibemaksukohustuslasena, sisendkäibemaks arvestatakse Eestis, aga maksustatavalt käibelt arvestatakse käibemaks Soomes.

Kontroll selgitab. Mis puudutab niinimetatud elustiilifirmasid, siis olematu käibe, aga ühte või mitut sõidukit omavate firmade käsitlemisel tuleb ikka arvestada sellega, et vastavalt kehtivale seadusele saab tasumisele kuuluvast käibemaksust maha arvata vaid selliste sisendite ostmisel tasutud käibemaksu, millel on otsene seos makstava käibega. Ehk siis selleks, et sõiduki kasutamisega seotud käibemaksu maha arvata või tagasi küsida, peab sõiduki kasutamine olema otseselt seotud firma teenuste osutamise või kaupade müügiga. Kui seost pole, on tegemist maksude tasumisest hoidumisega ja neid asjaolusid saab firma raamatupidamist kontrollides või muid haldusmenetluses võimalikke tõendeid kasutades tuvastada.

Hetkel kuum