Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Kraft lahkub Nordea juhi kohalt

    Viimased kaheksa aastat Nordea panga Eesti filiaali juhtinud Vahur Kraft teatas eile, et paneb järgmise aasta jaanuari lõpus ameti maha. Viimasel ajal eelkõige VEB Fondi skandaali tõttu ebamugavasse olukorda sattunud pangajuht põhjendas lahkumist sellega, et pank sai tema jaoks valmis.

    “Olen otsustanud pärast enam kui kaheksat Nordeale elatud aastat panga juhi kohalt lahkuda. Nordea on minu jaoks valmis,” teatas Kraft eile. Krafti sõnul mahub selle aja sisse nii panga ülesehitamine ja areng, Eesti üleminek eurole, finantskriis kui ka karmistunud pangareeglitega kohanemine. “Leian, et nüüd, mil stabiilne areng on saavutatud, on paras aeg muutusteks ning anda juhtimine üle uutele tublidele tegijatele,” lisas ta.
    Teisalt on viimane aasta olnud Kraftile katsumusterohke VEB Fondi teema avaliku käsitlemise tõttu. Kraft on VEB Fondi asjus pidanud aru andma nii avalikkusele kui ka riigikogu komisjonile. Selle kõrval on ka Eesti finantsinspektsioon andnud VEB Fondi teemast ülevaate Soome ametivendadele. Kuna Nordea tegutseb Eestis filiaalina, siis just soomlastel oleks võimalik hinnata, kas VEB Fondi tõttu on pangajuht laitmatu reputatsiooniga, mis on selles ametis eelduseks.
    Krafti teada mingit uurimist selle kohta Soomes tehtud pole. Samuti pole teema olnud üleval Nordeas endas. Otsust lahkuda pangajuhi kohalt VEB Fondi teema seega ei mõjutanud. “See oli minu suveräänne otsus,” kinnitas Kraft eile.
    Seda, millega ta edasi tegeleb, Kraft veel ei avaldanud. Tema asemel asub Nordeat Eestis juhtima panga senine jae- ja korporatiivpanganduse juht Andreas Laane.
    Danske Bank Eesti filiaali juhi Aivar Rehe sõnul  hindab ta oma kolleeg Krafti väga kõrgelt. “Tegemist on väga staažika ja tugeva pangandusjuhiga ja ma ei mõtle tema karjääri mitte ainult Nordea panga juhina,” viitas ta Krafti pikaajalisele tööle Eesti keskpanga juhina. Rehe sõnul pole saladus, et majanduskriisi haripunktis oli Nordea Eestis väga aktiivne. “Kliendid panid seda tähele ja eks pankurid ka,” ütles ta. Tema sõnul väljendus see selles, et kriisiperioodil kasvas Nordea laenuportfell kõige enam.
    Meeldiv vestluskaaslane. Endise Eesti Panga nõukogu esimehe Jaan Männiku sõnul on ametist lahkuv Nordea panga juht Vahur Kraft laia spektriga inimene, kellega on hea vestelda.
    “Mina ei oska seda hinnata, kuidas Vahur Kraft Nordea panka juhtis,” märkis Männik.
    Ta rääkis, et Kraft on kunstihuviline ja maalib ka ise. “Ta on meeldiv inimene, kellega vestelda,” lisas Männik.
    Küsimusele, miks Kraft lahkus panga juhi kohalt ja kas see võis olla seotud VEB Fondiga, ei osanud Männik vastata. “See on olnud nii, et see, kes käis välja 2012. aastal, et Eesti Pank teeb oma arhiivi lahti, oli Ardo Hansson ja Eesti Panga nõukogu minuga koos toetas seda,” märkis Männik. “Eesti Pank võiks olla avatum, kui ta ajalooliselt on olnud.” Männik rääkis toona, et ei Eesti Pank, juhtkond ega nõukogu ei hakka mingisugust hinnangut andma. “Selleks on riigikogu komisjon ja see on õige, et nemad seda teevad,” lausus Männik.
    Ka ei hakanud Männik spekuleerima, mida Kraft võiks nüüd tegema hakata. “Mina usun, et kui tuleb uus juht, siis tuleb alati natukene sekkuda sellesse, mis on olnud, aga tähtsam on vaadata tulevikku,” sõnas Männik. “Usun, et Eesti pangandus on heas korras, ma ei usu, et siin tuleks väga radikaalseid muudatusi.”
    EMT juhi Valdo Kalmu sõnul on tema kokkupuuted ametist lahkuva Nordea panga juhi Vahur Kraftiga olnud positiivsed. “Vaadates tema tulemusi pangajuhina, on ta teinud seda edukalt ja üldjoontes jätnud õige väärtustega mehe mulje,” märkis Kalm. “Temast on jäänud mulle positiivne kuvand.”
    Lahkumine tuli üllatusena. Kalmu sõnul tuli talle üllatusena, et Kraft otsustas Nordea panga juhi kohalt lahkuda. “Ikka tulevad sellised asjad üllatusena, aga selliseid asju pikalt ette ei spekuleerita,” sõnas ta.
    Nordea on EMT jaoks olnud hea koostööpartner. “Kõik Eesti suurpangad on meie kliendid. Nordeaga on hea koostöö olnud,” rääkis Kalm. Ta ei osanud midagi esile tuua, kuna tema hinnangul on kõik Skandinaavia pangad hästi arenenud elektroonilise panganduse mõttes ja protsessid on paindlikud.
    ABB juhatuse esimehe Bo Henrikssoni sõnul tuli talle suure üllatusena, et Kraft lahkub Nordea panga juhi kohalt. “Seda ma ei oleks küll ­oodanud,” märkis Henriksson. Kraftiga on ta suhelnud mitmel üritusel, lisaks on nad koos ka tööandjate keskliidu volikogus. “Oleme volikogus asju ikka koos arutanud,” sõnas ta.
    Henrikssoni kinnitusel on raske öelda, kas Kraft juhtis hästi panka. “Aga ta oli hinnatud juht,” märkis ta.
    ABB on Nordea pangaga koostööd teinud. “Mul on nii ettevõtte kui ka isiklik kogemus Nordea pangaga olemas,” lisas Henriksson. “Panga maine on hea.”
    Henrikssoni sõnul on tal uuele juhile ja pangale soovitus tulla erakliendile lähemale. “Ma ei ole nende strateegiat lugenud, kas nad on era- või rohkem ärikliendi poole. Aga neil on arenguruumi erakliendi poole pealt, nad on natukene maas võrreldes konkurentidega,” märkis Henriksson.
    Küsimusele, mida Kraft peaks nüüd tegema, vastas Henriksson, et ta võiks töötada panganduses või ka tööstuses, sest kogemust tal on, ja ta teab, mis turul toimub.
    Ettevõtja Jüri Käo sõnul on Vahur Krafti panus Nordea pangas väga suur, sest just tema ajal suutis pank kasvatada turuosa ja on loonud endast hea imago.
    “Pigem tuli üllatusena, et Kraft lahkub panga juhi kohalt,” märkis Käo. “Mina tean Vahurit ammusest ajast, enne panga aega. Meil on Nordea pangaga väga hea koostöö,” lisas ta.
    Nordea on Käo hinnangul Krafti ajal hästi arenenud ja turgu võtnud. Ta meenutas aega, mil Nordea oli Eestis väike filiaal ja suurte pankade juhid rääkisid, et turg on täis. “Nordea on väga oskuslikult kriisi ajal kasvanud ja jõuliselt arenenud, siis kui teised samal ajal tegelesid oma halbade laenude elustamisega ja klaarisid vanu asju,” lausus Käo. “Neil on suur turuosa, hea imago ja Vahuri teene on selles päris suur.”
    Küsimusele, miks Kraft otsustas lahkuda, ei osanud Käo vastata. “Eks ta on pikalt olnud ka. Ei tea, mis tal otsustavaks sai. Kui sa oled pikalt asjaga tegelenud, siis ei peagi suurt tagamaad otsima, tihti inimesed teevad seda, aga ei pea mingi vandenõu olema,” märkis Käo.
    Võimeline juhtima ükskõik mida. Käo sõnul on Kraft nii elukogenenud mees, et raske on talle soovitusi anda, mida võiks nüüd hakata tegema. ­“Ainuke soovitus on see, et hea oleks, kui ta saaks tegeleda sellega, mis talle endale meeldib,” sõnas Käo. “Vahur on tugev asjatundja rahanduses ja panganduses.”
    Käo lisas, et temale on Nordea panga uus juht Andreas Laane juba tuttav. “Me teame teda väga hästi ja ta on meie grupiga teinud koostööd kogu see aeg. Ta on meile tuntud mees,” märkis Käo.
    Infotark ASi juhi Jüri Rossi sõnul lahkub Kraft juhi kohalt ilmselt seetõttu, et väsis ära ajakirjanduse fookuses olemisest. “Ilmselt ka nende probleemide pärast Eesti Pangas. Ei ole kerge, kui sa oled aus,” märkis Ross. “Mina usun, et see ei olnud tema prohmakas, lihtsalt asjaolud kujunesid selliseks.”
    Rossil on nii isiklikult kui ka ettevõtte tasandil olnud Nordea pangaga hea läbisaamine. “Meie saime logistikakeskuse arendamiseks laenu just Nordea pangast. Nad on meid usaldanud, meil on usalduslik suhe firmade vahel,” märkis Ross. “Kahju isegi, et nii tore inimene ära läheb. Kraft on panka majanduslikult hästi juhtinud.”
    Rossi sõnul on Kraft nii tugev juht, et võib juhtida ükskõik mis firmat. “Nii riigifirmat, kas või Eesti Energiat, Tallinna Sadamat, kui ka eraettevõtet. Tal on nimi ja tal on kogemuste pagas,” sõnas Ross. “Eestis ei ole sellist firmat, mida tema ei saaks juhtida.”
    VEB Fond ja Kraft
    1993. aastal loodud VEB Fond koondas Eesti pankade külmutatud nõudeid Venemaa Vneš­ekonombankis, mida Venemaa keeldus Eesti residentidele hüvitamast. Tänavu jaanuaris avalikustas Eesti Pank auditi, mis tuvastas, et Eesti Pangas loodi 1995. aastal valeandmeid sisaldanud dokument, milles suu­ren­dati alusetult Venemaa ko­da­niku Aleksander Matti ette­võtte TSL International nõudeid. See ­aitas Mattil Venemaalt kätte saada 32,3 miljonit dollarit. Dokument kan­dis Vahur Krafti allkirja.Kraft oli tollal Eesti Panga presidendi kohusetäitja ja sai hiljem Eesti Panga presidendiks.Kraft on öelnud, et teadlikult ta ühelegi valeandmeid sisaldanud kirjale allkirja pole andnud. Ta tellis Eesti Panga auditi tulemuste kohta ka ise audiitorfirmalt analüüsi. Selle alusel ütles ta, et Eesti Panga auditi järeldused on eksitavad, sest puuduvad tõendid valeandmetega kirja koostamise ja planeeritud nõuete suurendamise kohta.
     
    Kes on  kes
    Vahur Kraft
    Lõpetas Tartu Ülikooli ­rahanduse ja krediidi eriala 1984. aastal.Aastatel 1984–1990 NSVL Hoiupanga Mere osakonna juhataja, 1990–1991 Sotsiaalpanga juhatuse esimees, 1991–1995 Eesti Panga asepresident ja aastatel 1995–2005 Eesti Panga president. Pärast seda kuni tänaseni Nordea panga Eesti filiaali juht.
  • Hetkel kuum
Kui riigikaitsemaks, siis nüüd, aga kärped enne
Riigikaitsemaksu maha hõikamiseks on jõudnud kätte õige hetk, ent ühe väga olulise eeldusega, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Riigikaitsemaksu maha hõikamiseks on jõudnud kätte õige hetk, ent ühe väga olulise eeldusega, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Suur diil lukus: Novavax ja Sanofi käivitavad uute vaktsiinide arenduse
Novavaxi aktsiad enam kui kahekordistusid reedel pärast seda, kui ettevõte teatas 1,2 miljardi dollari suurusest litsentsilepingust Sanofiga.
Novavaxi aktsiad enam kui kahekordistusid reedel pärast seda, kui ettevõte teatas 1,2 miljardi dollari suurusest litsentsilepingust Sanofiga.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Aastaaruande esitamine saab olla lihtne ehk rakendus, mis muudab mikroettevõtjate elu
Paljud väikeettevõtted on hädas majandusaasta aruande koostamisega. Tänavu aasta alguses kustutati äriregistrist koguni 23 000 ettevõtet, kellel oli pikem aruande esitamise võlgnevus. Väikefirmade valupunkti aitab leevendada tööriist nimega minuaastaaruanne.ee.
Paljud väikeettevõtted on hädas majandusaasta aruande koostamisega. Tänavu aasta alguses kustutati äriregistrist koguni 23 000 ettevõtet, kellel oli pikem aruande esitamise võlgnevus. Väikefirmade valupunkti aitab leevendada tööriist nimega minuaastaaruanne.ee.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Uusi turge vallutava Eesti firma toodet jäljendavad nii hiinlased kui britid
Pärnumaal toodetud kännupuurid viisid masinatööstuse Dipperfox Euroopa kõige kiiremini kasvavate ettevõtete etteotsa, kuid ainulaadse toote menu sütitab jäljendajaid Hiinast kuni Ühendkuningriigini.
Pärnumaal toodetud kännupuurid viisid masinatööstuse Dipperfox Euroopa kõige kiiremini kasvavate ettevõtete etteotsa, kuid ainulaadse toote menu sütitab jäljendajaid Hiinast kuni Ühendkuningriigini.
Rektor: tehisintellektile saab anda osa juhtimisülesandeid
Mainori rektor Andrus Pedai andis ülevaate, kuidas saaksid juhid kasutada tehisintellekti enda töö hõlbustamiseks.
Mainori rektor Andrus Pedai andis ülevaate, kuidas saaksid juhid kasutada tehisintellekti enda töö hõlbustamiseks.
Juhtimisekspert: enne muudatuste tegemist peab jalgealune stabiilne olema
Küsimusele, kuidas käib ettevõtte muutuste suhtes vastupidavamaks muutmine, ütleb organisatsioonijuhtimise ekspert Liina Randmann saates “Rohepöörde praktikud“, et sellist ühest retsepti, et “hakkame nüüd nii tegema ja korras!”, ei ole.
Küsimusele, kuidas käib ettevõtte muutuste suhtes vastupidavamaks muutmine, ütleb organisatsioonijuhtimise ekspert Liina Randmann saates “Rohepöörde praktikud“, et sellist ühest retsepti, et “hakkame nüüd nii tegema ja korras!”, ei ole.
Kas raskevõitu jalaga Auto-Marko on liikluses probleemiks?
Autoentusiast võib olla keskmisest oluliselt teadlikum ja tähelepanelikum autojuht, ent teistest kiiremini sõites muudab ta end kaasliiklejate vigade suhtes ohustatumaks, selgitab staažikas liikluskoolitaja Indrek Madar.
Autoentusiast võib olla keskmisest oluliselt teadlikum ja tähelepanelikum autojuht, ent teistest kiiremini sõites muudab ta end kaasliiklejate vigade suhtes ohustatumaks, selgitab staažikas liikluskoolitaja Indrek Madar.
Eksport kahanes märtsis kuuendiku jagu
Märtsis vähenes kaupade eksport aastaga 16%, eksport Euroopa Liidu riikidesse kahanes koguni 22 protsenti, teatas statistikaamet.
Märtsis vähenes kaupade eksport aastaga 16%, eksport Euroopa Liidu riikidesse kahanes koguni 22 protsenti, teatas statistikaamet.
Postimees sai loa müüa suure osa reklaamifirmast
Konkurentsiamet andis Postimees Grupile loa müüa suurema osa otsepostitustega tegelevast reklaamifirmast Target Master.
Konkurentsiamet andis Postimees Grupile loa müüa suurema osa otsepostitustega tegelevast reklaamifirmast Target Master.