Sirje Rank • 18. veebruar 2014 kell 19:52

Ukraina miilits ründas protestijaid

 Ukraina miilits alustas teisipäeva õhtul rünnakut protestijate laagri vastu Kiievi keskväljakul, kokkupõrgetes on hukkunud teadaolevalt 25 inimest.

Hukkunute seas on 11 protestijat ning 9 miilitsa liiget. Kiievi kesklinn on mattunud suitsu ja leekidesse, vahendas CNN.

BBC andmetel on sadu inimesi vigastada saanud, nende hulgas on ka 28 ajakirjanikku.

ERRi uudised vahendasid, et miilitsa eriüksuslased on ööga jõudnud poole Maidani väljakuni. Ametivõimud on peatanud metrooliikluse, piiratud on ka ülejäänud liiklust ning enamik tänavavalgustusest on välja lülitatud. Protestid on levisid öösel ka läänepoolsetesse linnadesse, näiteks Lvivi.

Eile õhtul veidi enne kella üheksat anti valjuhäälditest teada, et naised ja lapsed peaksid keskväljakult lahkuma, kuna algab terrorismivastane operatsioon.

Tuhanded veekahurite ja sõjaväeveokitega varustatud märulipolitseinikud piirasid väljaku ümber. Protestijad loopisid barrikaadide tagant vastu Molotovi kokteile, vahendas agentuur Bloomberg.

Ukraina julgeolekuteenistuse ja siseministeeriumi ühisavalduses teatati, et uued protestid on keelatud ning lubati kasutada kõiki meetmeid Kiievis korra taastamiseks. Valitsus seiskas metroo, seadis üles kontrollpunktid, et piirata inimeste juurdepääsu 3 miljoni elanikuga linnale ning opositsiooni telekanalit TV5 ei lastud enam eetrisse.

"Ekstremistid opositsioonist on üle piiri läinud," teatati avalduses. "Pealinna tänavail tapetakse süütuid inimesi ning põletatakse maju ja autosid."

"Protestijate laagri laiali ajamine ilma ohvriteta ei ole võimalik," kommenteeris agentuurile Bloomberg Volodõmõr Fesenko, poliitikauuringute keskuse Penta juht Kiievis. "Vägivaldne stsenaarium on traagiline otsus, mida tagasi pöörata ei anna. Lääne-Ukraina võib isegi kuulutada oma allumatust. Igasugused katsed Ukraina lääneosas jõuga korda taastada käivitavad kodusõja."

Saksamaa välisminister Frank-Walter Steinmeier hoiatas teisipäeval tehtud avalduses, et Euroopa Liit on valmis kaaluma sanktsioone Ukraina ametiisikute vastu, kes verevalamise eest vastutust kannavad.

Euroopa Komisjoni presidendil Jose Manuel Barrosol ja Saksamaa kantsleril Angela Merkelil president Viktor Janukovitšiga teisipäeval telefoniühendust saada ei õnnestunud.

Ühe opositsiooniliidri Vitali Klitško pressiesindaja teatas twitteri vahendusel, et Klitško saabus õhtul kella üheteistkümne paiku president Viktor Janukovitši kontorisse kriisikõnelustele. Hiljem teatas Klitško, et kohtumine mingeid tulemusi ei andnud. Janukovitš käskinud protestijatel koju minna.

Hetkel kuum