Gazpromi aktsia langeb Ukraina tõttu

Romet Kreek 25. veebruar 2014, 13:25

Vene aktsiaturg langeb nagu rublagi, kuna nafta ja maagaasi hind on langenud. Kardetakse, et Ukraina ei suuda maksta energiaimpordi eest, vahendab Bloomberg.

Vene aktsiaindeks Micex on täna langenud 0,8%, 1477 punktile. See on kuue päeva suurim langus. Gazprom, mis saadab üle poole oma gaasiekspordist läbi Ukraina, aktsia hind langes 1,8% 146,44 rublale.

Ukraina ei suuda maksta Venemaale umbes 1,6 miljardit dollarit maagaasi eest, kuna Ukraina kommunaalmajandusettevõtted ei ole maksnud varustamise eest juba üle aasta, kirjutas ajaleht Kommersant viidates Ukraina energeetikaministrile Eduard Stavytskyile.

„Gazpromi probleem on, et ei ole selge, kuidas Ukraina kavatseb maksta arveid,“ ütles UralSib Capitali analüütik Aleksei Kokin. „Kui säilivad langetatud hinnad, on see Gazpromile halvim võimalik stsenaarium – kombinatsioon madalatest hindadest koos võla maksmise selguse puudumisega.“

Ajutine Ukraina valitsus vajab 35 miljardit dollarit finantsabi USAlt ja Euroopa Liidult. Venemaa välisministeerium teatas, et oponendid, kes kõrvaldasid võimult Viktor Janukovitši, rikkusid 21. veebruari vaherahulepet ja see ohustab riigi stabiilsust.

Vene rubla nõrgenes 0,5%, 41,655 eurost ja USA dollarist koosneva valuutakorvi vastu. Dollari vastu on rubla nõrgenenud tänavu 7,8%. Sellest hullemini on arenevates riikides käinud vaid Argentina peesol.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    04. April 2014, 14:00
    Otsi:

    Ava täpsem otsing