Romet Kreek • 14. märts 2014 kell 6:50

Ukrainas kasvasid pinged

Eile öösel toimusid Donetskis venemeelsete ja ukrainameelsete tänavakaklused, kus hukkus üks inimene.

Ajal, kui Lääne liidrid ähvardavad laialulatuslike sanktsioonidega Venemaad, et president Vladimir Putin võtaks hoo maha Krimmi lahtikiskumisest Ukrainast, alustas Venemaa eile sõjaväeõppusi Ukraina piiri lähedal.

Venemeelsete protestid Ida-Ukrainas võivad anda Putinile ettekäände Ukrainasse laiemaks sõjaliseks sissetungiks, kirjutab Bloomberg.

„Ma ei välista Vanemaa sõjalist operatsiooni Ida-Ukrainas, kuid hetkel ei ole see päevakorral,“ ütles eile Venemaa välis- ja kaitsepoliitka juht Fjodor Lukjanov 12. märtsil. „Kui Ukraina ametivõimud suruvad neid proteste maha, siis Venemaa vastab.“

Nädalavahetusel peaks Krimmis toimuma referendum Ukraina koosseisust lahkumiseks. USA president Barack Obama ja Saksamaa liidukantsler Angela Merkel hoiatasid, et sellel referendumil puudub rahvusvahelises mõistes legitiimsus.

Venemaa on juba enne ELi sanktsioonide algust kehtestanud oma sanktsioonid. Leedu peaminister teatas, et Venemaa on juba peatanud toidu impordi läbi Klaipeda sadama.

Euroopa Liidu liidrid kalkuleerivad, et sanktsioonid löövad Venemaad palju valusamalt kui Euroopat. EL-Venemaa kaubandus moodustab 15% Venemaa majandusest, kuid kõigest 1% Euroopa omast. Kuigi ELi maad sõltuvad Venemaa gaasiimpordist, on gaasihoidlad gaasi täis, kuna talv on olnud pehme.

Hetkel kuum