Romet Kreek • 25. märts 2014 kell 7:54

Poola kutsub EList kordusõppustele

Putini agressiooni järel end ohustatuna tundev Poola kutsub ka mujal Euroopa Liidus elavaid kodanikke kordusõppustele.

Järgmine kord, kui näete poola tööliste gängi teie maja renoveerimas, küsige neilt ja te kuulete, et osad neist on saanud paari viimase nädala jooksul Poola armee reservteenistusse kutsumise teate.

Nii juhtus minu sõbraga Londonis läinud nädala lõpus, kirjutas Falklandi sõja veteran ja terrorismiekspert Crispin Black oma kolumnis. „Vähemalt 7000 reservisti on kutsutud viivitamatult lipu alla õppusteks, mis kestavad 10 kuni 30 päeva.“

Poola ametiisikud ütlevad, et tegemist on rutiiniga, kuid kutsutud ütlevad, et pole kunagi varem saanud õppustekutset, ja seda nähakse Poola kasvava alarmina Putini agressioonide suhtes. Kolm nädalat tagasi hoiatas Poola peaminister Donald Tusk, et maailm seisab konflikti äärel, mille tagajärgi ei ole võimalik ette näha. Kuid Euroopas ei ole see kõigile kohale jõudnud.

Poolale on hullem stsenaarium revanšistlik Venemaa, kuna Poola on põrgu äärel. Poolal on piir Venemaale kuuluva Kaliningradiga, Leedu, Valgevene ja Ukrainaga. Ükski nendest piiridest ei oma looduslikke tõkkeid nagu jõgesid või mägesid. Mõni ime, et poolakad tunnevad end ohustatuna.

„Ka meie peaksime olema mures,“ jätkas ta. „Poola on NATO ja ELi liige. Me oleme seotud kohustusega kaitsta Poolat rünnaku korral. Poola territooriumi terviklikkuse rikkumine oli põhjus, miks Suurbritannia läks 1939. aastal Teise maailmasõtta.“

Euroopa Liit ja NATO on jätkuvalt võimelised vajadusel Poolat kaitsma. Suurbritannial on Saksamaal tankid, soomustransportöörid ja suurtükivägi, mis peaks paari aasta jooksul tagasi toodama Suurbritanniasse. Kindral lord Dannatt viitas täna (eile - toim.), et garnisone Põhja-Saksamaal ei pea mitte ainult säilitama, vaid neid ka tugevdama.

"Poola on üks asi, kuid meil on ka teised riigid, kes on nii NATO kui ELi liikmed. Kas me läheme võitlema haavatavate Balti riikide eest, kui Putin neile keerab,“ küsis kindral. Eestis ja Lätis moodustab venekeelne elanikkond umbes veerandi rahvastikust. Eesti idaosas on see osakaal kõrgem. Läti pealinn Riia on poolenisti venekeelne. Leedus on vaid 5% venelasi ja seetõttu käitub see riik jõulisemalt. Paar päeva tagasi pandi seal kinni venemeelne telekanal.

„Eestisse on mul isiklik suhe, kuna eestlased võitlesid 2009. aastal koos Suurbritannia (Walesi) üksusega Afganistanis. Kolm Eesti sõdurit hukkus, nagu ka waleslane,“ jätkas ta lisades, et teenis samas väeüksuses, kus eestlased Afganistanis. „Waleslased suhtuvad eestlastesse suure empaatiaga, kuna mõlemad on väikesed ja uhked rahvad ning keerulise ajalooga, kuid ka hea huumorimeelega.“

„Kardan, et nad peavad tulevikus hakkama saama suurema Venemaa mõju ja survega, kui nad on arvestanud," lisas ta. „Nii NATO kui EL on andunud lubadusi, mida nad ei suuda täita. Me oleme nad laskunud aeda jooksma meie tühjade garantiidega.“

Hetkel kuum