Mari Mets • 11. aprill 2014 kell 9:32

Mikko Savikko: rumal oleks normaalse alkotarbimisega soomlasi karistama hakata

Soome katse parandada alkoholi sisseveo piirangutega elanike tervist on naljanumber, küll aga võib sellega kätte saada mõned kurjategijad, kes Tallinnast sadu liitreid alkoholi edasimüügiks, mitte lähenevaks juubeliks üle lahe veavad, ütles ajalehe The Baltic Guide peatoimetaja, üle 20 aasta Eestis elanud turismiekspert Mikko Savikko.

„Soomlased teevad Eestisse aastas 2,5 miljonit reisi, selle jooksul viivad nad siit koju 50 miljonit liitrit alkoholi, seega iga reisiga umbes 20 liitrit. Ligi 80 protsenti siin käivatest soomlastest ostab alkoholi kaasa. Ma arvan, et piirangust 110 liitrit õlut või 10 liitrit viina peaks küll piisama,“ lausus Savikko.

Soomes on alkoholi tarbimine ja mujalt sisse vedamine Savikko kinnitusel praegu väga kuum aruteluteema, sest hinnad on viimasel ajal kõvasti tõusnud ja neid tõstetakse veelgi. Ta loodab, et lähiaastatel toimub mingi ühtlustumine Soome ja Eesti alkoholihindade vahel, eeskätt mõistlikuma lähenemisega Soome poolt, sest riigi püüdlused alkohoolsete jookide hindade üleskruvimisega inimeste tervist parandada ei kanna kuidagi vilja.

„Soomes räägitakse, et 10 protsenti ühiskonnast on nii problemaatilised alkoholitarbijad, kes joovad ära 50 protsenti Soomes toodetavast alkoholist. Need soomlased, kes käivad Tallinnas teatris, oleksid rumalad, kui nad ei ostaks siit alkoholi kaasa läheneva juubeli või koolilõpetamise tarvis, sest Soomes on see lihtsalt nii kallis. Rumal oleks nüüd neid inimesi karistama hakata, muutuma peab hoopis Soome enda alkoholipoliitika,“ ütles ta.

„Mina sõidan kord kuus Eesti ja Soome vahet ja laevas panen küll tähele, et mõnel on alkoholikaupa nii palju, et peavad päris suured peod tulekul olema. See muudatus aitaks tõesti natuke neid kinni võtta, kes mitmesaja liitriga iga nädal laevas sõidavad ja seda Soomes edasi müüvad,“ lisas ta.

Hetkel kuum