Vahistatud Paulust kahtlustatakse omavolis

Piret Reiljan 16. aprill 2014, 10:52

Riigiprokuratuuri avalike suhete juhi Kadri Tammai sõnul peeti eestikeelse allilma arvatav liider Assar Paulus kinni kahtlustatavana kuritegeliku ühenduse organiseerimises ja omavolis.

Paulus vahistati esmaspäeval. Kuna riigiprokurör Kati Reitsak ei soovi uurimist kahjustada, jagab ta kriminaalasja kohta esialgu infot minimaalselt, vahendas Tammai. Pauluse vahistamiseni viinud kriminaalasja menetleb keskkriminaalpolitsei.

Paulust, kes on seni suutnud end kriminaalkaristustest hoida, võib talle kahtlustuse toonud kuritegudes süüdimõistmisel oodata kuni 15 aastat vabadusekaotust. Karistusseadustiku järgi on kuritegelik ühendus kolmest või enamast isikust koosnev püsiva isikutevahelise ülesannete jaotusega ühendus, mis on loodud varalise kasu saamise eesmärgil ning mille tegevus on suunatud teise astme kuritegude, mille eest ettenähtud vangistuse ülemmäär on vähemalt kolm aastat, või esimese astme kuritegude toimepanemisele. Kuritegeliku ühenduse loomise, juhtimise või sinna liikmete värbamise eest karistatakse 5-15aastase vangistusega.

Omavoli on karistusseadustiku järgi oma tõelise või oletatava õiguse teostamine ebaseaduslikus korras, kui see on olnud seotud vägivalla, vara hävitamise, rikkumise või sellega ähvardamisega, isikult vabaduse võtmise, isiku vabaduse piiramise või sellega ähvardamisega. Omavoli eest karistatakse rahalise karistuse või kuni viieaastase vangistusega.

Äripäev kirjutas Assar Paulusest viimati 2011. aasta suvel, kui maksuamet sai jälile ulatuslikule kütuseäri maksupettusele. Üks toona ulatuslikus maksupettuses kahtlustuse saanutest, Hando Palm, tunnistas, et tunneb Paulust. Kuritegeliku maailmaga kursis olevad allikad ütlesid siis Äripäevale, et Palm ja tema kompanjon Janek Aasma võisid käsklusi saada väidetavalt eestikeelse allilma praeguselt liidrilt Pauluselt. Tõenäoliselt oli selles nii-öelda võimuladvikus siiski veel lülisid, kes jäid Pauluse ja tema võimalike partnerite vahele, sõnasid allikad. Loe siiani uurimisel olevast maksupettusest artiklist „Hargneb allilmani küündiv maksupettuse skeem“.

2007. aasta alguses viibis Paulus koos Imre Arakasega vahi all seoses meediaärimees Hans H. Luige lähedaste eluasemete ründamisega süütepudelitega. Mehed pääsesid puhtalt. Kahtlustatavad, kes samuti pääsesid, olid Priit Kajari, Jaak Tuuksam, Rünno Link ja Rünno Kristjuhan. Rünnakutes mõisteti lõpuks süüdi Marek Võrk (endise nimega Marek Tuvike), kes mõisteti 2009. aasta mais üheksaks aastaks vangi. Kuriteo arvatavate tellijate süü tõendamine prokuratuuril ei õnnestunud - loe täpsemalt siit.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    23. April 2014, 10:04
    Otsi:

    Ava täpsem otsing