Krugman norib rootslastega

Sirje Rank 23. aprill 2014, 14:19

Nobelist Paul Krugman, kes on teravalt kritiseerinud kriisilahendusi Lätis ja Eestis, ründab nüüd Rootsi keskpanga "sadistlikku" rahapoliitikat.

Krugmani hinnangul tegi keskpank vea, kui madala inflatsiooni, kõrge tööpuuduse ja majanduses jõude seisvate võimsuste ajal 2010. aasta suvel rahapoliitikat karmistas, üritades sel moel ohjeldada Rootsi majapidamiste ohtlikult paisuvat võlakoormat.

Ja tulemus on käes - Rootsi majanduse mitte enam ei flirdi deflatsiooniga, vaid ongi deflatsioonis - märtsis alanesid hinnad 0,6%. Ja ei saa öelda, et keegi seda ette näha ei osanud. Kriitik oli keskpanga enda ridades, endine asekuberner Lars Svensson, kes hoiatas, et liiga karm rahapoliitika hävitab töökohti.

Svensson lahkus keskpangast erimeelsuste tõttu. Hiljutises blogipostituses hoiatas ta taas, et deflatsioon muudab rootslaste võlakoorma probleemi veelgi suuremaks, sest reaalnäitajates võlakoormus kasvab. 

"Kui muretsetakse - nagu keskpanga enamus seda teeb - majapidamiste võlgade pärast, on poliitiliselt täiesti vale lasta inflatsioonil liiga madalale või isegi lausa deflatsiooni langeda," kirjutas ta.

"Hämmastav," kirjutab Krugman. "Rootsi, mis esialgu tuli kriisiga hästi toime ja mida ei ahistanud ka euroala piirangud, on suutnud - täiesti põhjuseta - ennast deflatsioonilõksu ajada."

Krugman tituleerib Rootsi keskpanga rahapoliitika sadomonetarismiks. Rootsi SEB panga peastrateeg Carl Hammer annab Krugmanile vastu.

"Artikkel on väga kriitiline, aga argumente on vähe, peale selle, et inflatsioon alaneb," kirjutas ta. Hammer viitab, et Rootsi hõivatute arv on jätkanud kasvu ja SKP on nüüd kriisieelse tasemega võrreldes suurem. Valdav enamus G20 riike seda väita ei saa.

Hammeri hinnangul pole rahapoliitika see peamine tegur, mis inflatsiooni on kukutanud, ehkki intressimäärade tõstmine ilmselt õige ei olnud. Kui aga teisedki rahvusvaheliselt tuntud analüütikud Krugmani eeskujul Rootsi eduloos kõhklema hakkavad, võib selle tagajärjeks olla nõrgem Rootsi kroon.

Rootsit Jaapaniga võrrelda on liig mis liig, ütleb Rootsi keskpanga asekuberner Per Jansson täna Rootsi majanduslehes Dagens Industri avaldatud artiklis. Ta möönab deflatsiooni ohtlikkust, kuid taunib Krugmani kommet kirjutada asjadest ülemäära lihtsustatult ja osaliselt vigastele faktidele tuginedes.

Agentuur Bloomberg vahendab, et enamus analüütikuid prognoosib nüüd, et Rootsi keskpank kärbib juulis enim jälgitud baasintressi määra 0,25 protsendipunkti võrra 0,5%-le. Selle järel võib tulla veel kärpeid, prognoosivad nii Danske Bank kui ka SEB.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. April 2014, 11:11
    Otsi:

    Ava täpsem otsing