Sirje Rank • 21. aprill 2013 kell 12:20

Krugman: kasinuse gurud ennegi eksinud

Nobelist Paul Krugman nendib oma nädalavahe blogipostituses, et ELi kärpekuuri teoreetikute Carmen Reinharti ja Kenneth Rogoffi aps on meil nüüd kõigil värskelt meeles, kuid samas võiks meenutada ka üht varasemat uuringut, mis omal ajal samuti üldist tsiteerimist ja järgmist leidist.

Krugman viitab Alesina ja Ardagna analüüsile, mis väitis, et kulutuste koomale tõmbamine viib majanduse kasvule, kuna taastab turgude usalduse.

Ilu kestis, kuni kriitiline analüüs tõi välja rakendatud metoodika vildakuse ning Euroopas hakkasid ilmnema taolise kärpekuuri laastavad tagajärjed, kirjutab Krugman.

Selles töös ei olnud küll nii ilmset viga nagu Exceli tabelis tehtud  „näpukas“ Reinharti-Rogoffi töös, mida on nüüd nädal aega näägutatud.

„Nii ei olnud ootamatut äratundmist, et keiser on alasti. Sellest hoolimata on tegemist looga, kus kahtlane uurimistöö seati pjedestaalile, kuna „väga lugupeetud inimesed“ seda soovisid,“ kirjutab Krugman.

Hiljuti Läti kohanemisprogrammist ja selle õppetundidest Tallinnas ülevaate andnud Läti keskpanga rahapoliitika osakonna asedirektor Martinš Bitans viitas samuti Alesina ja Ardagna analüüsile, millest Läti lähtepunkte ammutas. Teooria töötas, kuna Lätil olid selleks olemas olulised eeldused, mida paraku paljudel teistel raskustes Euroopa riikidel ei ole. Konverentsikutseid Lätist pole Alesina ja Ardagna sellest hoolimata vastu võtnud, märkis Bitans.

Hetkel kuum