Sirje Rank • 22. mai 2014 kell 12:23

Kallas: Ukrainas toimuvad valimised, on mitu kandidaati

Sel nädalal Euroopa Komisjoni rahandusvoliniku volitustes Kiievit väisanud Siim Kallas ütles, et kui Ukraina praegune valitsus suudaks oma programmi ellu viia ja edasi minna, oleks lootust, et asjad hakkavad Ukrainas aeglaselt paremuse poole liikuma.

Kui aga juhtub nii, et pühapäevased presidendivalimised lähevad kaosesse või kui valitsusega seoses toimuvad suured muutused, tuleb ka ELil ja IMFil uuesti arutada, mida Ukrainale kavandatud välisabiga ette võtta.

IMF on Ukrainale lubanud ligi 17 mld dollari suurust abipaketti ja EL pikemas perspektiivis kuni 11 mld eurot.

Teisipäeval kandis Euroopa Liit Ukrainale üle esimesed 100 miljonit eurot makromajandusliku finantsabi programmist, mille kogumaht on 1,61 mld eurot. Lähinädalatel on kavas üle kanda ka järgmised 500 miljonit.

"Ukrainale on seatud hulk tingimusi, raha kantakse üle jao kaupa. Kui neist tingimustest kinni ei peeta, siis järgmist raha ei tule," ütles Kallas, kes kohtus Kiievis Ukraina peaministri ja teiste kõrgete ametnikega, et arutada majandusreforme. "Valmisolek on olemas. Tahaksin siiralt uskuda, et see valitsus on teistsugune ja saab hakkama. Kuidas tegelikult läheb - elame näeme," ütles Kallas.

Kallase sõnul ütles Ukraina peaminister Arseni Jatsenjuk, et kui praegu arvamusküsitluste järgi liidrikohal olev Petro Porošenko esimeses valimisvoorus Ukraina presidendiks valitakse, looks see suhteliselt stabiilse olukorra. Aga kui ei valita, on järgmised kolm nädalat uue vooruni väga pikk aeg.

"Ta ütles, et valitsus töötab selle presidendiga, kelle rahvas valib," ütles Kallas ja  meenutas ühe Vene analüütiku kommentaari Venemaa auditooriumile varasemate Ukrainas toimunud valimiste ajal. Analüütik märkis, et Ukraina peamine väljakutse Venemaale on valimised ning valitsuse moodustamine valimiste põhjal.

"Mis ma ütlen kindlalt, on see, et Ukrainas toimuvad valimised. Seal on presidendi kohale kolm väga tõsist kandidaati," ütles Kallas.

Hetkel kuum