Sirje Rank • 25. mai 2014 kell 12:53

Lõhestatud Ukraina valib presidenti

Ukraina pealinnas Kiievis käidi täna aktiivselt valimas, kuid riigi idaosas Donetskis ei olnud võimalik valimisjaoskondi avada, vahendab agentuur Bloomberg.

Valimiste eesmärk on saada riigile legitiimne valitsus pärast president Viktor Janukovitši tagandamist tänavu veebruaris, mil Euroopaga tihedamaid sidemeid nõudnud meeleavaldustel hukkus üle 100 inimese.

Venemaa president Vladimir Putin, kes ei tunnista Ukraina praegust valitsust, on lubanud valimiste võitjaga koostööd teha.

USA ja EL on aga ähvardanud Venemaad uute sanktsioonidega, kui Venemaa peaks valimiste toimumist takistama.

Suurimat edu ennustatakse Ukraina ühele jõukaimale ärimehele Petro Porošenkole. Kui ta ei saa kohe esimeses voorus 50% häältest, toimub 15. juunil valimiste teine voor.

Eile jätkusid Donetski ja Luganski oblastites kokkupõrked, kus separatistide eesmärk oli välistada valimiste toimumine. Slovjanski lähistel toimunud kokkupõrgetes hukkus kaks Ukraina sõdurit ja neli sai haavata, ütles Bloombergile Ukraina kaitseministeeriumi pressiesindaja. Täna kinnitas Ukraina siseministeerium Itaalia fotograafi hukkumist Slovjanski lähistel.

Ukraina riikliku valimiskomisjoni esimehe Mõkhailo Okhendovski sõnul toimusid Luganski oblastis täna valimised vaid kahes kaheteistkümnest valimisringkonnast ja Donetski oblastis seitsmes 22st. Kokku elab neis kahes regioonis 5,1 miljonit valijat.

Valimiskomisjon on teatanud, et valimised kuulutatakse kehtivaks hoolimata vägivallast riigi idaosas ja selle negatiivsest mõjust valimisaktiivsusele.

Hetkel kuum