Sirje Rank • 4. juuli 2014 kell 10:54

Saksamaa kehtestab miinimumpalga

Sel nädalal kiitis Saksamaa parlamendi alamkoda ülekaaluka häälteenamusega heaks tulevast aastast üleriikliku miinimumpalga kehtestamise.

Poolt oli 535 saadikut, vastu 5 ja 61 ei hääletanud. Tuleval nädalal, 11. juulil, vajab seadus kinnitamist veel ka parlamendi ülemkojas, kuid tõenäoliselt tõrkeid ei teki. Euroopa suurimas majandusruumis hakkab kehtima miinimumpalk 8,5 eurot tunnis.

Saksamaa valitsuse hinnangul terendab sellest palgatõus vähemalt 3,7 miljonile töötajale ehk 9%-le töötajaskonnast.

Seni oli Saksamaa üks ELi seitsmest liikmesriigist, kus miinimumpalka ei olnud. Eelistati ametiühingute eestvedamisel sõlmitud palgakokkuleppeid. Madalama palgaga teenuste sektori arenedes tekkis aga surve garanteeritud miinimumi kehtestamiseks. See oli Saksamaa sotsiaaldemokraatide nõudmine koalitsioonikõnelustel - kantsler Angela Merkel oli varem üleriigilise miinimumpalga vastu.

Saksamaa Ifo instituudi juht Hans-Werner Sinn hoiatas intervjuus agentuurile Bloomberg, et miinimumpalga kehtestamine võib tuua madalama palgaga sektorites hulga töökohtade kadumise. Prognoosi järgi kaob selle tagajärjel 2-3 aastaga 200 000 töökohta.

Väljaspool Saksamaad on miinimumpalga kehtestamist kiitnud majanduseksperdid, kes loodavad sellest nõudluse kasvu ekspordist sõltuva Saksamaa siseturul.

Miinimumpalk jõustub tuleva aasta jaanuarist. Osades sektorites on ette nähtud kaheaastane üleminekuaeg. Nii näiteks ei laiene lepe kohe hooajatöölistele.

Hetkel kuum