• Jaga lugu:

  Kuidas GrabCADi investeerida?

  GrabCADi üks asutaja Hardi Meybaum.

  Stratasys sai eestlaste hulgas oluliselt tuntumaks pärast GrabCADi ostmist ning hea uudis on see, et selle tulemusel saab iga eesti investor investeerida kaudselt ka GrabCADi. Veel toredam on aga see, et Stratasys on praegu ühe kuumima sektori menukaim aktsia.

  Veel toredam on aga see, et Stratasys on praegu ühe kuumima sektori menukaim aktsia.
  Kuigi 3D printimisega seotud firmade aktsiad on tänavu saanud omajagu peksa ja on üldiselt aasta alguse tasemega võrreldes miinuses, siis sektori kasvus ei saa kahelda. 3D printimise võimalused ja tehnoloogia arenevad ning tööstus on küpsemaks muutumas. Vaadates täna, mida kõike 3D printimise tehnoloogiaga ehitatakse, on võimalused piiritud.
  Seetõttu prognoositakse, et 3D printimise turg kasvab aastaks 2020 13 miljardi dollarini, mis tähendaks keskmiselt 24% aastast kasvu. Morgan Stanley on koguni öelnud, et nende parim stsenaarium näeb ette 32% aastast kasvu, mis viiks turu suuruse 2020. aastaks 21 miljardi dollarini.
  Kasvuaktsiad. Investoritel on head võimalused sellest kasvust osa saada ning selle käigus veidi raha tasku panna. Ühendriikide aktsiaturgudel on ridamisi 3D printimisega seotud aktsiaid. GrabCadi ostnud Stratasys on hetkel analüütikute üks lemmikaktsiaid ning firma turuväärtus on 3D printimisega tegelevatest firmadest suurim. Ainsa tõelise konkurendina Stratasysile nähakse 3D Systemsit.
  Morgan Stanley hindab kõige värskemas analüüsis, et tegu on atraktiivse ning suurt kasvu nägeva sektoriga. Nende lemmikaktsia on ei keegi muu kui Stratasys. Panga analüütikutele meeldib Stratasysi turuhaare, võimalused ning vastutustundlik käitumine investorite suhtes. "Nende 55% tööstusharu turuosa pakub võimaluse teenida kõrgeid marginaale ja kindlamat raha sissevoolu. Lisaks on neil laienev tootevalik ning sõlmitud turustamislepingud peaksid kiirendama orgaanilist käibe kasvu," kirjutasid Morgan Stanley analüütikud 4. septembri analüüsis.
  Sel aastal on Stratasys välja toonud 11 uut toodet ning neil on turustamislepingud firmadega nagu Dell, Tech Data ja Home Depot, mis on maailma suurim kodu- ja ehitustarvete müügikett. Home Depot alustas 3D printerite müüki enda kauplustes suve keskel, kui tõi lettidele hiljuti Stratasysi üle võetud MakerBoti printerid.
  Aktsiad all. Morgan Stanley analüütikud toovad lisaks välja, et Stratasys suutis adekvaatselt ja õigeaegselt langetada enda pikaajalise tegevuskasumi marginaali prognoosi. See tulenes tugevalt kasvanud tegevuskuludest, kuid erinevalt 3D Systemsist suutis Stratasys investoreid sellest teavitada. Sellele vaatamata on mõlema firma aktsiad tänavu saanud valusalt pihta. Stratasys on kukkunud umbes 9% aasta algusest, kuigi veel maikuus oli langus 35% juures.
  3D Systemsi aasta esimene pool oli samasugune, tulles ajaloo kõrgeimalt tasemelt alla, kuid nende aktsia pole kosunud. Aasta alguse tasemelt on 3D Systemsi väärtpaber kukkunud 48%. Väga tugev teine kvartal ning tõstetud prognoosid on üks põhjusi, miks Stratasys on kosunud ja 3D Systems mitte.
  Augusti alguses avalikustatud numbrite põhjal tõstis Stratasys majandusaasta kasumiprognoosi ning loodab nüüd teenida 770 miljonit dollarit käivet. Mõlemad uued prognoosid lõid analüütikute varasemaid ootusi. Mõlema firma puhul paistab välja aga väga aktiivne ülevõtmisstrateegia.
  GrabCAD ei ole õnneks või paraku ainus firma, kelle Stratasys on hiljuti üle ostnud. MakerBot osteti eelmisel aastal 400 miljoni dollari eest, millele on eelnenud ja järgnenud veel mitmed ülevõtmised. 3D Systems on viimase nelja aastaga võtnud üle umbes 50 ettevõtet ning kolm tükki viimase kolme kuuga.
  Üldiselt paistab aeg praegu väga hea olevat investeerida 3D printerite aktsiatesse. Selle aasta esimese poolega lasti väga palju auru aktsia hindadest välja, firmad on taas prognoosimas ootustest tugevamaid kasumi- ja käibenumbreid ja analüütikud on ladumas ostusoovitusi üksteise otsa.
  Yahoo Finance'i andmeil katab Stratasysi 22 analüütikut. Nende keskmine hinnasiht on 140,8 dollarit, millest kõrgeim on 165 ja madalaim 115 dollarit. Aktsia hind praegu on umbes 120-125 dollari vahel. Analüütikute soovitused on üldiselt positiivsed. Kui 1 võrdub tugeva ostusoovitusega, 2 ostusoovitusega ning 5 tugeva müügisoovitusega, siis Stratasysi aktsia keskmine soovits on 1,8 ehk veidi üle ostusoovituse. Seega - aeg on küps investeerida sektorisse, mis kasvab mühinal ja mille potentsiaal on piiritu.
  TAUST
  Eelmisel nädalal allkirjastasid Eesti idufirma GrabCAD ning maailma suurim 3D-printerite ja printimis­lahenduste tootja Stratasys GrabCADi ostmise lepingu. Hinnanguliselt võib tehingu väärtus olla 70-80 miljonit eurot.
  2010. aastal loodud GrabCAD arendab inseneridele suunatud CADi tarkvara. CAD on toodete, hoonete, masinate ja seadmete kujundamine arvuti abil. Eesti idufirma on teinud inseneridele üle kogu maailma kättesaadavaks pilves paiknevad 3D CADi koostöö­lahendused ning tööriistad. GrabCADil on rohkem kui 1,5 miljonit kasutajat, kel on ligipääs avalikule CADi-failide kogule ning võimalus olla ühenduses inseneridega üle kogu maailma.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Seotud lood

Merli Üle: tänane lumehelbeke hindab samu väärtusi mida su enda laps
Midagi on pildil valesti, kui peame jätkuvalt rääkima juhtidest, kelle jaoks on noorte, nn lumehelbekeste, juhtimine peavalu. Kes siis muutustele tegelikult vastu sõdib? Ehk oleks viimane aeg õppida uusi trikke, pakub Elisa äriarenduse valdkonna juht Merli Üle.
Midagi on pildil valesti, kui peame jätkuvalt rääkima juhtidest, kelle jaoks on noorte, nn lumehelbekeste, juhtimine peavalu. Kes siis muutustele tegelikult vastu sõdib? Ehk oleks viimane aeg õppida uusi trikke, pakub Elisa äriarenduse valdkonna juht Merli Üle.
SEB: turgudel on oodata korrektsiooni
Aktsiaturgudel on oodata korrektsiooni ning kõige tugevamalt võivad pihta saada Jaapani aktsiad, hoiatas SEB pank, vahendab CNBC.
Aktsiaturgudel on oodata korrektsiooni ning kõige tugevamalt võivad pihta saada Jaapani aktsiad, hoiatas SEB pank, vahendab CNBC.
Raadiohommikus: vaktsiinid, koroonapassid ja kiiresti lähenev sügis
Reedel teeme Äripäeva hommikuprogrammis juttu koroonavõitlusest. Kolmas laine on alanud, poliitikud püüavad kiirendada vaktsineerimist ja mõelda samal ajal välja plaane, kuidas ei peaks sulgema koole ning hoida avatuna majandust. Kuulame endiste sotsiaalministrite seisukohti, mida on seni tehtud hästi-halvasti ja mis piiranguid võiks oodata. Samuti helistame haridus- ja teadusministrile Liina Kersnale, et uurida, kuidas siis ikkagi korraldatakse sügisest koolielu.
Reedel teeme Äripäeva hommikuprogrammis juttu koroonavõitlusest. Kolmas laine on alanud, poliitikud püüavad kiirendada vaktsineerimist ja mõelda samal ajal välja plaane, kuidas ei peaks sulgema koole ning hoida avatuna majandust. Kuulame endiste sotsiaalministrite seisukohti, mida on seni tehtud hästi-halvasti ja mis piiranguid võiks oodata. Samuti helistame haridus- ja teadusministrile Liina Kersnale, et uurida, kuidas siis ikkagi korraldatakse sügisest koolielu.
Suured väikesed: kuidas sündis Läti esimene ükssarvik Uus lugude sari!
Läti oli viimane riik Euroopas, mille Facebook vallutas. Iga pool mujal murdusid kohalikud sotsiaalmeedia kanalid – nagu meie rate.ee – uue ja seksikama Facebooki ees, aga Läti oma ühismeedia Draugiem.lv osutas visa vastupanu.
Läti oli viimane riik Euroopas, mille Facebook vallutas. Iga pool mujal murdusid kohalikud sotsiaalmeedia kanalid – nagu meie rate.ee – uue ja seksikama Facebooki ees, aga Läti oma ühismeedia Draugiem.lv osutas visa vastupanu.