Harry Tuul • 13. oktoober 2014 • 2 min
Jaga lugu:

Läti pank sai Vene panga omanikuks

Läti lipp.  Foto: Reuters/Scanpix

Vene ärimees Grigori Guselnikov kandis oma Venemaal Kirovis asuva Vjatka panga aktsiad üle oma Lätis asuva Norvik banka bilanssi, vahendas Läti Delfi.

Varem kuulus 97,75 protsenti aktsiatest ettevõttele Opidius Holdings, mida kontrollisid Guselnikov ja tema isa. Alates 8. oktoobrist kuulub aktsiapakk aga Guselnikovi Lätis asuvale pangale Norvik banka, selgub Vjatka panga materjalidest.

Eelmisel nädalal suurendas Guselnikov Norvik banka kapitali 70 miljoni euro võrra, misjärel ulatub panga põhikapital 123 miljoni euroni. Ärimehel on Norvikiga ambitsioonikad plaanid, tema eesmärk on muuta see Põhja-Euroopa tehnoloogiliselt kõige arenenumaks universaalpangaks.

Guselnikov omandas 2013. aasta detsembris 50% pluss ühe aktsia Norvikus ning suurendas seejärel osalust, ostes vähemusosanikelt aktsiaid kokku. 1. juuli seisuga oli tema osalus kasvanud ligi 84 protsendile.

Esimese poolaasta seisuga hõivas Norvik bank aktiva alusel Lätis suuruselt kaheksanda ning klientide arvult viienda koha. Seevastu Vjatka pank oli Venemaal 181. kohal Interfaxi reitingus.

Norvik bankal on tihe seos ka Eestiga. Äripäev kirjutas mais, et Starmani ühe asutaja Indrek Kuivalliku suurosalusega ettevõte Winergy, kellele kuulub Läti suurim tuulepark, läks oma laenuandja Norvik Bankaga pöördumatult tülli – ettevõte süüdistab panka katses Winergy kaaperdada, pank ettevõtet aga raha kantimises.

Septembris kirjutas Äripäev, et Norvik pank avaldab Läti suurimas päevalehes Diena reklaame Indrek Kuivalliku suurosalusega ettevõtte Winergy väidetavate petuskeemide kohta.

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt